Hoppá! A bérunió már a TGM-univerzumba is belekerült

A bérunió még Tamás Gáspár Miklós szerint is egy kitűnő ötlet.

A törzsi gondolkodásmódot a Fidesz berkein belül viszont még nem sikerült legyőzni, így hiába cél az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének az Európai Unió alapjogai közé való beemelése - az Orbán-kormány nem hajlandó támogatni a bérek felzárkóztatását.

Kivétel persze még itt is erősíti a szabályt, hiszen Illés Zoltán korábbi államtitkár, valamint Miskolc volt KDNP-s polgármester, Kobold Tamás is aláírásával támogatta a béruniót.

Emlékezetes, az LMP korábbi társelnöke, Schiffer András neve is ott szerepel a kezdeményezés támogatói között. Az Országgyűlést maga mögött hagyó politikus lapunk érdeklődésére hangsúlyozta:

"az egyenlő munkáért egyenlő bért egy tradicionális szociáldemokrata követelés, és hogy ezzel miért a Jobbik jött elő, azért nem nekik, vagy az aláíróknak kell magyarázkodnia, legfeljebb a magukat baloldalinak nevező, nagyon gyakran neoliberális gyámság alatt lévő erőknek".

Valami hasonló gondolatmenet játszódhatott le a TGM-univerzumban is.

Tamás Gáspár Miklós csütörtökön a hvg.hu-n a "Jobbik-kérdést" feszegette, amikor az egyik sokszorosan összetett körmondatában felbukkant a bérunió!

"Pedig én még azt se tagadom – legyünk tárgyilagosak, amennyire lehet –, hogy a Jobbiknak akadnak kitűnő ötletei, ilyen az európai bérunió gondolata, amelyet a magyarországi baloldalnak kellett volna fölvetnie. A gondolatot hatásosan és hitelesen legitimálja az európai (köztük a magyarországi) szakszervezetek pozsonyi állásfoglalása. Nem először fordul elő a történelemben, hogy a radikális jobboldal kihasználja a szociáldemokrácia tétovaságát, szájtátiságát, rossz ütemérzékét, és evvel nyeri meg magának a dolgozókat. Úgy kell nekünk."

Persze nem lenne TGM a TGM, ha nem tenné azonnal hozzá, hogy ő azért Schiffer Andrással ellentétben, nem írta volna alá a "Jobbik népszavazási fölhívását", de attól még a tény, tény marad:

a Jobbik a bérunióval meglépte azt, amit eddig az országban egyetlen egy párt, vagy politika erő sem volt hajlandó, és történelmet írva síkra szállt a magyar bérek európai szintű felzárkóztatásáért.

S ez a történet még a TGM-univerzumot sem hagyhatta hidegen.