Osztrák lap szörnyülködik a magyar egészségügyi állapotokon

A Fidesz politikusai egyre gyakrabban látogatják a kórházakat, de csak szalagokat vágnak át.

Krause szerint „a jobboldali konzervatív kormánypárt, a Fidesz nyilvánvalóan egészségügyi kampányt indított”. Beszámolt arról a Népszava-információról (amelyről az Alfahíren is írtunk), hogy a PR-fotókon kívül a kórházak vezetőinek heti két pozitív sajtóközleményt kell közzétenniük az intézményükről.

Az első "jó hír"?

Szerdán az Alfahíren arról írtunk, hogy a Mészáros Lőrinc kezében lévő Mediaworks-lapok közé tartozó Zaol.hu megjelentetett egy levelet, amit keszthelyi olvasójuk küldött a nagykanizsai kórházban tapasztaltakról. A hvg.hu azt írta: ez a levél az első lehet azoknak a „jó híreknek” a sorában, amelyek közzétételére nemrég utasították a kórházak igazgatóit.

„Ausztria szomszédos országának egészségügyi rendszere évek óta súlyos kritikákat vált ki”

- fogalmazott az osztrák újságírónő. Hozzátette: az ellenzék „elhanyagolt” egészségügyi ellátásról beszél, a magyar kórházak közel kétharmada pedig már nincs elfogadható állapotban.

Karoline Krause kóráhzi „horrorsztorikat” is idézett, például, hogy egy pszichiátriai kórházban egy patkány esett ki a kettős mennyezetből (tavaly augusztusban a Merényi Gusztáv kórházról jelent meg a hír). Két évvel korábban ugyanebben a kórházban fekália terjedt a folyosókon egy eltömődött toalett miatt.

„Az ombudsman beszámolóiban olyan visszás helyzetek szerepeltek, mint például a radiátorhoz rögzített betegek, a higiéniai problémák, az ágyhiány és az akut felújítási igények. Emellett egyre növekszik a szakképzett munkavállalók elvándorlása Nyugat felé, különösen az orvosok érintettek”

- írta cikkében Krause.

Az osztrák újságírónő emlékeztetett rá, hogy

egy magyar ápoló havonta kereken nettó 400 eurót keres, ez negyede az osztrák fizetésnek.

Arról is beszámolt, hogy a 34 éves, endometriózissal diagnosztizált Krámli Kinga énekesnő nemrég kampányt indított a hosszú műtéti várakozási időtartam ellen. „Elég a hallgatásból” – állt a szájára ragasztott cetlin.

A médiakutatások szerint a betegek többségének több mint három évet kell várniuk egy műtétre, bár a kormány képviselői azt állították, hogy a várakozási idő legfeljebb két hónap – hívta fel a figyelmet a cikkében Karoline Krause. Majd megjegyezte: „a kormány egyszerű válasza szerint az egészségügyi rendszernek jobb PR-ra van szüksége.”