Fideszes belháború: Orbán beáldozhatja Lázár Jánost, hogy a vejét mentse

Belháború robbant ki a Fideszben az Elios-botrány miatt. Az első nagy vesztes Lázár János lehet.

Komoly zavarokat okoz a kormánypárt háza táján az Elios-botrány, melyről portálunk is több cikkben részletesen beszámolt. Bár a Fidesz-média először kétségbeesetten próbálta arra Simicska Lajosra kenni a balhét, aki korábban a Közgép révén közvetett tulajdonosa volt a cégnek, egyértelmű, hogy az EU csalás elleni hivatala által vizsgált csalássorozat szervezője a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köre.

Az OLAF szerint is Tiborcz köre a csalássorozat szervezője

„A szervezőt nem az egyes önkormányzatoknál kell keresni, hanem inkább a tanácsadók, illetve az azok mögött álló magánszemélyek között" - ezt a megállapítást közölte az OLAF a 24.hu mai cikke szerint. A 35 vizsgált beruházás mindegyikénél rendre ugyanazok a cégek bukkannak fel, közöttük és a beruházásokon nagyot kaszáló Elios között pedig erős átfedések, néhol kifejezett összeférhetetlenségek találhatók.

Portálunk úgy tudja, a Fidesz belátta: kénytelen lesz elengedni az erőltetett Simicska-szálat, ennél ugyanis komolyabb az ügy. 

Egyre valószínűbb, hogy Lázár Jánossal vitetik el a balhét, a miniszterelnök vejét áldozatként beállítva.

Értesüléseink szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyre többször beszél arról szűk körben, hogy a botrányban őt akarják beáldozni. 

Korábbi sajtóhírek szerint Lázár már régebben eldöntötte, hogy a következő Orbán-kormány munkájában nem venne részt, inkább választókerületére koncentrálna. Erre a vonalra az utóbbi időszakban rá is erősített: honlapján naponta 10-20 perces videóbejátszásokkal jelentkezik, melyek naplószerűen mutatják be életét, amint keményen dolgozik az emberekért.

Árulkodó jel volt az is, hogy Lázár János a február 1-jén tartott kormányinfón nyíltan beleszállt Szabó Zsolt államtitkárba. Szabó korábban Hatvan polgármestere volt, utódja, Horváth Richárd csapatával együtt összekülönbözött az államtitkárral, Szabó ezért bosszúból elzárta a pénzcsapokat a város elől. Az Alfahír által megismert városi pletykák már évek óta arról szólnak, hogy Horváthék "renitens" köre - akiket a Fidesz vezetése nem is vett be a Fidesz újjáalakított helyi alapszervezetébe - mögött is Lázár János áll, ám ennek ellenére is meglepően erős volt a miniszter kijelentése, miszerint a fideszes államtitkárnak nincs igaza a konfliktusban, és a város elutasított pályázatait is felül fogja vizsgáltatni.

Valószínűleg nem véletlen Huth Gergely tegnapi megnyilvánulása sem. A kormányközeli Pesti Srácok főszerkesztője az ATV Csatt című műsorában azzal vádolta meg Lázár Jánost, hogy a politikus intrikát folytat, tudatosan próbálja Tiborczot belekeverni az Elios-botrányba. Huth szerint Tiborcz nem volt döntési helyzetben, ennek ellenére Lázár azt mondta, vele egyeztetett arról, hogy a beruházás hogy valósuljon meg Hódmezővásárhelyen. Az újságíró sugalmazása szerint a miniszter ezzel szándékosan próbált ártani Orbán családjának, igaz, megjegyezte: "ez a csipkelődés még a szalon keretei között marad".

Lázár János egy kormányinfón vallott arról, hogy Tiborcz Istvánt már akkor ismerte, amikor az még nem volt az Orbán-család tagja, és hogy közösen találták ki Hódmezővásárhely közvilágításának modernizálását. Ez a beruházás jelentette később a referenciát az Elios további LED-es beruházásaihoz.

Ez a videó még fontos lehet a későbbiekben: Lázár János Tiborcz Istvánról vall

Lázár János visszaemlékezése tavaly novemberben hangzott el, amit azóta teljesen más megvilágításba helyez az a tény, hogy a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) nem pusztán törvénysértésekre hívta fel a magyar hatóságok figyelmét az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios nevű cég korábbi közbeszerzéseit érintő jelentésében.

Az elmúlt évek során több elemző is állította már: kommunikációs és taktikai képességei alapján is Lázár János lehet az, aki később átveheti Orbán Viktor helyét a Fideszben. A napokban a Zoom.hu közölt cikket "Lázár János kijött a fényre és Orbán Viktor babérjaira tör" címmel. Ha a miniszterelnök vele viteti el a balhét, azzal nemcsak vejét próbálhatja megmenteni, hanem megszabadulhat egyetlen párton belüli kihívójától is.