Közpénzhuszárok: a HungaroControl 320 milliójából jutott Stefkára, Földire, Dózsára és házipáleszre is

Nem erre kapta a pénzt a fideszes szervezet.

Emlékezetes, még tavaly januárban kezdett pereskedésbe az LMP-s képviselő, ugyanis a kormánypárthoz ezer szállal köthető alapítvány nem volt hajlandó elárulni, mire is használta fel a 320 millió forintos támogatást. (Ne feledjük, ebben az időben már ismert volt, hogy az MVM szintén közpénzből több mint félmilliárd forinttal támogatta a fideszes álcivil CÖF-öt).

A recept hasonló volt: az alapítvány azért kapott százmilliókat, mert kért.

Persze, az erre vonatkozó közérdekű adatokat is ki kellett perelnie Demeter Mártának. A Lezsák Sándor (jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, ő volt az, aki levezető elnökként megvonta a szót az ellenzéki képviselőktől a rabszolgatörvény országgyűlési vitájában) által vezetett szervezet 2016. július 11-én küldött egy másfél oldalas levelet az egyébként nemzetközileg is elismert HungaroControlnak, amelyben felsoroltak néhány korábbi rendezvényüket, valamint megjelölték, hogy ők működtetik a Polgárok Házát, és aztán kértek 320 millió forint támogatást. A légiirányító cég felügyelőbizottsága szeptember 14-én foglalkozott a támogatás megítélésével, amelyet a „közös érdekek megteremtésével” indokoltak, igaz, az nem derül ki, hogy melyek ezek. Mert az kétségtelen, hogy a légiirányítás és a környezetvédelem nem volt közös téma az alapítvánnyal – máskülönben nem lett volna szükség a titkolózásra sem.

Demeter Márta már akkor jelezte, a HungaroControl úgy adott ki közpénzt, hogy semmilyen garanciát nem kért, így nem lehetett számon kérni azt sem, hogy az alapítvány valóban légiforgalmi irányítók toborzására és a repülés népszerűsítésére fordítja-e a pénzt. Az LMP politikusa szerint ez

felvetette a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, emiatt indított újabb pert a részletes beszámolóért.

Ennek a procedúrának az eredményét ezen a héten közölte.

A támogatási szerződés egyébként 2016. október 17-én jött létre, a beszámolási kötelezettség határideje pedig 2017. június 30-án járt le, tehát körülbelül 8 hónap alatt szórták el a 320 millió forintot - az alábbi lista a 2017. június 28-ai állapotot rögzíti:

A beszámoló bevezetőjéből egyébiránt kiderül, elégedettek az eredményeikkel, ugyanis az a meggyőződésük, hogy az alapítvány tevékenységének eredményeképpen növelték a HungaroControl ismertségét és elismertségét, valamint öregbítették a cég hírnevét.

"Hisszük, hogy a fiatalok megszólításán keresztül hozzájárulhattunk a HungaroControl irányítóhallgató toborzási tevékenységének sikeréhez, határainkon innen és a magyarajkú fiatalok megszólításával akár földrajzi határainkon túl is"

- írták.

Érdekes, de leszögezték valamiért azt is, hogy az állami támogató 320 millióját a cég céljaival összhangban, nem fordították politikai, vallási, felekezeti célokra (!), sőt, saját meglátásuk szerint ezt az elhatározásukat is maradéktalanul teljesítették.

Az irányítóhallgató toborzási tevékenység sikerét a közéleti beszélgetéseken, a magyar irodalomtörténeti bemutatókon, illetve az 1849-es Dicsőséges Tavaszi Hadjárat eseményeinek megismerésén túl, "a paraszti kultúra széleskörű bemutatásával”, illetve a Kárpát-medence jelentős borvidékeinek, pincészeteinek sorra vételével is segítették - legalábbis elvileg. (Egyébként a 190 oldalas dokumentumban háromszor szerepel a légiforgalmi szó!)

Ide tartozik még, hogy a Polgárok Háza programjainak népszerűsítésére, küldetésének bemutatására három darab promóciós filmet is készítettek, melynek a tartalmát szintén ismertették a HungaroControl számára készített beszámolóban.

Az alapítvány közéleti ismeretterjesztő eseménysorozatain belül a Kölcsey Kör, az Egymás közt és a Lássunk tisztán! című rendezvényeket élvezhették a repülés szerelmesei.

Egyébként a beszámoló készítői is úgy érezték ki, kell térni a Nemzeti Fórumra (NF), amelyet "2004 őszén, Lezsák Sándor vezetésével az MDF-ből kizárt, és a kizárások miatt kivált országgyűlési képviselők alakítottak meg", és melynek az alkotói körébe tartozik a Lakitelki Népfőiskola (amelynek 4,5 milliárdért építenek termáluszodát) Lezsák másik kezdeményezése, a Kölcsey kör. A rendezvényeik állandó helyszíne a Polgárok Háza, így a politikai, közéleti beszélgetések is itt zajlottak.

Például a Kölcsey Kör szervezésében a fideszese Kövér László már 2016. június 8-án figyelmeztethetett arra, hogy "a tét most már egész Európa jövője". Míg a Nemzeti Fórum 2016. november 15-én megrendezett konferenciáján pedig maga Lezsák Sándor beszélhetett a hungarikumokról, mert ő nemcsak az NF elnöke, de Hungarikum Bizottság tagjai is. 2017 márciusában aztán a Hargita kiadó két folyóirata mutatkozott be, áprilisban keleti nyelveket ismertető beszámolókat lehetett meghallgatni, májusban aztán Kárpáti György, a Nemzet Sportolója volt a vendég a Polgárok Házában.

Az Egymás közt sorozat már sokkal nívósabbnak ígérkezett, a beszámolóból kiderül, hogy ennek keretében a kormánypropagandista Szentesi Zöldi László olyan közéleti szereplőkkel beszélgetett, mint Eperjes Károly, Nyerges Attila, Bayer Zsolt, Kassai Lajos, Földi László, vagy épp a Böjte Csaba-Balázs Péter páros (ezek 2016-ban voltak műsorra tűzve).

A Lássunk tisztán! Stefka Istvánnal sorozatot viszont már 2017-ben kezdték el, amiben az ígéret szerint a PestiSrácok.hu lapigazgatója "érdekes emberekkel, aktuális témákról", valamint a hét legfontosabb politikai kérdésiről beszélgetett.

  • Február 7.: Jobbágyi Gábor történész volt a vendég, a főtéma pedig az 1956-os forradalom és a megtorlás megítélése.
  • Március 7.: Dózsa László (mint színművész) érkezett, akinek az élete "majdnem tragédiába fordult", de így "csodás megmeneküléséről" mesélhetett, és persze arról is, miért bántják amiatt, mert nem ő szerepel a zuglói házfalon.

  • Április 4.: egy újabb fontos kormányzati figurával, Földi László titkosszolgálati szakértővel értekezett Stefka István, többek között arról, hogy "ez a határtalan migráció milyen feladatok elé állítja az Európai Uniót és a magyar titkosszolgálatokat". Illetve ezekre a kérdésekre is választ kerestek: "Akár háborúra is kell készülnünk? Mikor és hogyan dördülhet el az első lövés?".
  • Június 6.: Raffay Ernő történésszel a trianoni békediktátumról beszélgetett.

Mindezt 20 millió forintnyi közpénzt emésztett fel.

A beszámoló időintervallumában megvalósult irodalmi előadások sem biztos, hogy szorosan kapcsolódtak a légiirányításhoz: Takaró Mihály estjein téma volt Örkény István, Döbrentei Kornél, és Kemény János munkássága, valamint bemutatták többek között Zsuffa Tünde, Veress József regényeit, de megemlékeztek Arany Jánosról is egy emlékest alkalmából – 80 millióért.

A népművészeti blokk viszont már olyannyira kilógott a sorból, hogy magyarázkodásra is késztette az alapítványt. Nyilván, azzal önmagában nincs gond, hogy a Kárpát-medence egy-egy tájegységének szerteágazó bemutatására törekednek, és az is dicséretes, hogy a sorozat keretében „a négy égtáj felől, mind a nyolc trianoni utódállam magyar közösségeiből érkeztek fellépők”, de azért ez mégiscsak a HungaroControltól kapott támogatásból valósult meg. Itt a mentőötlet:

És kicsit lejjebb:

Azért reméljük, a Palóc Madonnák - Gálaestet, vagy Hadikfalvi betlehemest nem tették tönkre légiirányítási toborzással. Egyébként Tápiómente, Isaszeg, Vác, Nagysalló állomásokon a Tavaszi Hadjárat csatáinak állítottak emléket.

A kulturális szempontból minden bizonnyal érdekes bemutatók 120 millióba kerültek.

És akkor jöjjön a legjobb eseménysorozat, a gasztronómia. Ebben az esetben megint bravúrosan teljesített a beszámoló készítője, ugyanis sikerült ebbe a szekcióba is beerőszakolnia az eredeti témát, a légiforgalmi irányítást (és akkor ezzel ki is lőttük mind a három HungaroControlra utaló szót).

Természetesen, belefért ez is:

Demeter Márta szerint a kiperelt elszámolási nyilatkozatból kiderül, hogy fideszes rendezvényekre költötte a Szövetség a Nemzetért Alapítvány a 320 milliót. Kormánypárti szereplőknek biztosítottak szereplési lehetőségeket, és

más jellegű programjaikat úgy tüntették fel, minden alátámasztás nélkül, mintha azok megfeleltek volna a támogatás céljának.

„A közpénzből nyújtott támogatás ilyen felhasználása felveti a tiltott pártfinanszírozás kérdését is”

- fogalmazott a politikus. Felidézve, 2016-ban maga az Alapítvány könyvvizsgálója jelezte, hogy a szervezetnek nem tevékenysége a légiforgalmi irányítás terület, így jó eséllyel vissza kell fizetni a pénzt, ezért tartalékba kell helyezni.

„Elvárjuk, hogy Orbán Viktor polgári körének alapítványa azonnal fizesse vissza az adófizetőktől kijátszott 320 millió forintot, és azt a HungaroControl fordítsa a Liszt Ferenc repülőtér zajterhelése miatt egészségkárosodást szenvedett lakosok kártalanítására”

- közölte az LMP társelnöke.