Havas Henriket húsz lóval és tengernyi pénzzel se lehetne bevontatni a köztévébe

Havas Henrik író és újságíró kedden egy rendhagyó élő interjúban válaszolt az N1TV nézőinek és az Alfahír olvasóinak kérdéseire. Mostani összeállításunkban összegyűjtöttük a műsor legérdekesebb pillanatait.

Az 1979 óta az újságírói pályán tevékenykedő Havas elárulta: azért vállalta az interjút, mert csak a legritkább esetekben szokta elutasítani az ilyen felkéréseket és nem volt oka nemet mondani.

Havas Henrik arról is beszélt, hogy sokan megállítják az utcán, és érdeklődnek, hogy mikor látják újra a képernyőn, mire ő mindig visszakérdez: "Mégis, melyiken?" Mint fogalmazott:

"A közszolgálat az szóba nem jöhet, tengernyi pénzzel és húsz lóval se lehetne odavontatni. Az Echo TV vicc, a Hír TV ugyancsak, maradna az ATV, de azzal meg pereskedek."

Ugyanakkor elmondta, hogy nincs az a képernyő, amire jelenleg szívesen visszatérne.

A jogi hadakozással kapcsolatban emlékeztetett: a 2017 decemberében kezdődött ügy kezdetén Németh Sándor - a televízió tulajdonosa - még támogatásáról biztosította, pár napra rá viszont már nem hosszabbított vele szerződést a csatorna. Az ATV ráadásul azt állította, hogy belső vizsgálatot folytattak ellene, ami az újságíró szerint nem igaz. A miértekre ő is nagyon kíváncsi lenne, és mint kifejtette:

"Az lesz a megoldás, hogy Németh Sándornak kell nyilatkozni arról, hogy pénteken miért volt még aggálytalan az én működésem, és hétfőre hirtelen miért lett az, és igaz-e, hogy volt vizsgálat. A Tízparancsolatban benne van, hogy elkárhozik az, aki hamisan tanúskodik. (...) Valószínű, hogy Németh Sándornak a bíróság előtt kell tanúskodnia erről a dologról."

Havas arról is beszélt, hogy a csatorna tulajdonosával kifejezetten jó viszonyt ápolt és különösebb baja nem volt az ATV működésével, bár arra is kitért, hogy a Hit Gyülekezetének mekkora befolyása van a szerkesztési gyakorlatra, ami miatt nem adták le egy homoszexualitásról készült műsorát. De állítása szerint egyszer attól is eltiltották, hogy Rogán Antal több százezer forintos táskájával foglalkozzon,

"mert a csatorna érdeke ezt kívánja", mert "ő osztja a reklámpénzeket".

De Németh Szilárd, Papcsák Ferenc és Tállai András kapcsán is kerülnie kellett a személyeskedéseket, ám ennek a felszólításnak Havas nem tett eleget.

A Vona Gáborról írott Újratervezés című könyvével kapcsolatban elárulta, hogy 2017-ben engedélyt kapott az ATV hírigazgatójától, Németh Szilárdtól (ő Németh Sándor fia - a szerk.), hogy készítsen egy nagyinterjút a Jobbik akkori elnökével, akinek a felkérését azért vállalta el, mert érdekelte a dolog.

Saját bevallása szerint tisztában volt a kockázattal és azzal, hogy mire számíthat a Fidesztől és a párt médiabirodalmától, de ez sem tántorította el attól, hogy tető alá hozza a könyvet. Ám a reakció módja még őt is meglepte:

"De hogy ilyen primitív lesz ez a karaktergyilkosság Baukó Évával, a konzervatív értékrendben felnőtt ifjú hölggyel, meg Molnár Anikóval... szóval, hogy ennyire ostoba és színvonaltalan lesz ez a karaktergyilkosság, hát valamivel többet vártam el!"

Havas Henrik úgy látja, hogy a kormánypárti média egyik legnagyobb baja az volt a könyvével, hogy nem tudták ráfogni, hogy "propagandaanyag lett volna, merthogy nem volt az".

A kommentelők arról is faggatták az újságírót, hogyan ítéli meg Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort. Előbbivel kapcsolatban velősen fogalmazott:

"Ha 2006-ban nem szivárogtatja ki maga Gyurcsány és a hülye tanácsadói az őszödi beszédet, akkor nincs ez a balhé. (...) Ha időben lemond és elhúz, meg se jelenik többé és befogja a száját, akkor is veszít Bajnai, de nincs a kétharmad. Gyurcsánynak én ezt nem bocsátom meg!"

A jelenlegi miniszterelnökkel kapcsolatban elmondta, hogy mindig is jó kapcsolatban volt Orbán Viktorral, ám ez megszakadt.

Havas szerint csak békésen szabad leváltani Orbánt, mert "senkinek sem hiányzik a perpatvar" vagy egy újabb 2006.

A kormányfőtől egyébként a következőt kérdezné:

"Azt, hogy nem lehetne-e jó arcú vidéki fiúkat látni a Felcsútban?"

Arra a kérdésre, hogy kit javasolna az ellenzék kommunikációs tanácsadójaként, illetve szerinte mit kellene máshogy csinálnia a Fidesszel szemben álló pártoknak, az alábbi választ adta:

"Az ellenzéknek az az igazi problémája, hogy nincsenek szimbólumai, nincsenek közösségi tereik és nincsenek üzenetei."

Úgy látja, hogy a Fidesznek ezzel szemben nagyon is megvannak az olyan terei, ahol otthon érezheti magát, ez pedig szerinte érvényes a sajtóra is. Bepillantást engedett például abba, hogyan működik a Habony Árpád és Ómolnár Miklós által elbulvárosított fideszes közélet, ahol a nem is olyan vaskos összegekért megvásárolható celebecskék mondják föl a karaktergyilkosságok velejét adó hazugságokat.

Az ellenzékkel kapcsolatban egyébként meglehetősen lesújtóan fogalmazott:

"Annyira nem érzékelem a jelenlétét."

A sokat emlegetett összefogásról elmondta:

"Az ilyen mechanikus összefogások önmagukban nem jelentenek semmit, mert mindig az a kérdés, hogy egy ilyen összefogásnál ki nyer, ki veszít."

Az Magyar Tudományos Akadémia körül zajló folyamatokat úgy kommentálta, hogy szerinte elsősorban nem az intézmény vagyonára fáj a hatalom foga, hanem annak függetlenségére:

"Nagyon úgy tűnik, hogy ebben az országban minden gyanús, ami független, vagy legalábbis nem függ a kormány akaratától, vagy személy szerint Orbán Viktor akaratától. Főleg a társadalomtudományok és a bölcsészet!"

Palkovics László innovációs miniszterrel kapcsolatban Havas szerint az a probléma, hogy "rá még azt se lehet mondani, hogy biológiailag hülye", hanem inkább "intellektuálisan romlott".

Az Európai Unióval kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte Brüsszelben nem foglalkoznak Magyarországgal, mert "nem vagyunk tényezők", mint 1989-90-ben voltunk.

A teljes interjú az alábbi cikkben tekinthető meg:

Havas Henrik élőben válaszol az Önök kérdéseire

Havas Henrik író, újságíró válaszol az N1TV nézői és az Alfahír olvasói által előzetesen feltett kérdésekre.Élő közvetítés:

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss

A #moszkvater alapító-főszerkesztője szerint Zelenszkij a posztszovjet térség azon generációjához tartozik, amelyik politikai értelemben semmihez sem ért.