A legfőbb ügyész kezdeményezte Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

A legfőbb ügyész kezdeményezte Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

Hivatali visszaélés miatt emelnének vádat ellene.

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írja az ügyészség közleményében.

A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját – Orbán Flórát – törvénysértő módon szállította.

Később kiderült, hogy az az Orbán Flóra nem az az Orbán Flóra volt, a közléssel viszont az ügyészség szerint Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Ez pedig visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. 

LMP: Demeter Márta igazsága tudatában áll minden eljárás elé

A párt közölte: Demeter Márta országgyűlési képviselő a sajtóból értesült arról, hogy a legfőbb ügyész – fideszes politikusok tavaly októberben tett feljelentése alapján – hivatali visszaélést feltételezve kéri az Országgyűléstől a képviselői mentelmi joga felfüggesztését. 

Az elmúlt hónapokban Demeter Márta sorra nyerte a sajtóhelyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek őt alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával vádolták. Ugyanígy áll minden más eljárás elé is, hogy igazát azokban is bizonyítsa.

Az mindenesetre jól mutatja a magyar közélet állapotát, hogy míg a mai napig nem sikerült az illetékes hatóságoknak előre jutniuk abban, hogyan kerülhettek ki Demeter Mártával és édesanyjával kapcsolatos adatok a Honvédkórházból, és hogyan használhatta azokat a kormánypárti sajtó lejárató célokra, addig fideszes feljelentésre eljárnak a NER egyik leghatározottabb kritikusával szemben.

Perek és feljelentések

Érdekes, hogy eközben Demeter már kétszer is pert nyert az Origoval szemben, aminek le kellett írnia, hogy valótlanságokat állított, mivel az LMP társelnöke nem hozott nyilvánosságra nemzetbiztonsági titkokat. Demeter az ügyel kapcsolatban többször is hangsúlyozta, hogy nem ő, hanem a kormányzat hozott nyilvánosságra szenzitív adatokat, mikor válaszolt az általa feltett kérdésre.

Fideszes képviselők még októberben feljelentették Demeter Mártát, miközben azt követelték, hogy pártja hívja őt vissza a tisztségeiből, novemberben a lakájmédia már arról cikkezett, hogy az ügyészség is nyomoz ellene. Idén januárban Kövér László házelnök elintézte, hogy visszavonják a NATO parlamenti közgyűlési tagságát, és februárban már nemzetbiztonsági kockázattá is minősítették Demeter Mártát, így elmondhatta magáról azt a kétes dicsőséget, hogy 1990 óta ő az első olyan képviselő, akit kizártak egy parlamenti bizottságból.