Feljelentést tettek a Mátrai Erőműnél történt gyanús szennyeződés miatt

Először november 12-én került nyilvánosságra, hogy kén- és foszfortartalmú gáz szivárgott a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén. Akkori közleményük szerint ez emberre nem veszélyes, de nem sokkal később már arról olvashattunk, hogy többen is légúti rosszullét, valamint hasmenés és hányinger miatt mentek haza a létesítmény dolgozói közül.

November 19-én a 444 birtokába jutott levél szerint az emberek zsebében található pénzérmék elszíneződtek, és nitrogén-monoxidot mutattak ki a levegőben, ami szemkárosodás, légúti irritáció és égési sérülés okozására képes gáz. A koncentrációja 22,5 ppm volt, az egészségügyi határérték 25 ppm, de nem folyamatos kitettség esetén.

Az ellenzék válaszokat követel

November 22-én írtunk arról, hogy az ellenzéknek köszönhetően a Parlamentig juthat az ügy, az illetékes bizottságban hallgatnák meg a Katasztrófavédelem vezetőjét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó létesítményben történtekről.

Gulyás Gergely egyébként november 21-én még rémhírterjesztésnek nevezte a Bene-patak és a Tarna-folyó szennyezettségéről szóló állításokat.

A miniszter ennek ellenére nem mert belekóstolni a környékről származó vízbe:

Gulyás Gergely nem mert belekóstolni a Mátrai Erőmű környékéből származó ivóvízbe

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője azonnali kérdéssel fordult Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mátrai Erőműben történt baleset, vegyianyag-szivárgás miatt. Arra emlékeztette a kormányt, hogy ez már a második hasonló eset. Hangsúlyozta azt is, hogy bár rémhírterjesztésnek nevezte a szivárgást Gulyás Gergely is, mégis több tucat ember lett rosszul az esettel összefüggésben, és vannak olyan szennyezett területek, amelyek még most sem látogathatóak.

A szennyezésről szóló teljes jelentésről itt számoltunk be:

Mátrai Erőmű: "Üzemzavarról nincs tudomásunk." Most nyilvánosságra hozzuk a teljes jelentést!

Három jobbikos országgyűlési képviselő szerette volna meglátogatni a Mátrai Erőművet, ám a cég PR osztályvezetője szerint erre idén már nincs lehetőség. Emellett azt is közölte, hogy "üzemzavarról nincs tudomásuk". Stummer János, Nunkovics Tibor és Dudás Róbert képviselők a múlt heti üzemzavar és baleset miatt szerettek volna a helyszínen tájékozódni a helyzetről.

Feljelentést tettek

A Jobbik mai közleménye szerint képviselőik, Dudás Róbert, Nunkovics Tibor és Stummer János feljelentést tettek a Heves Megyei Főügyészségen emberi egészség- és természetkárosítás miatt.

Az ellenzéki párt elfogadhatatlannak tartja, hogy

a lakosságot a mai napig nem tájékoztatták megfelelően, hiszen semmilyen instrukciót nem kaptak arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem szabad tenniük! Felháborító, hogy egy nappal az egyetlen hivatalos lakossági fórum előtt, megkeresésünkre az erőmű vezetése még tagadta a történteket!