Elmaradnak a március 15-i központi ünnepségek

Március 15.
MTI/Szigetváry Zsolt

Frissítés: cikkünk megjelenését követően a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy a kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget.

„Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek.”

Korábban írtuk:

Az operatív törzs javaslatot tett a kormánynak a március 15-ei központi ünnepségek megrendezésének felfüggesztésére - közölte Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

Erről a kormány döntése később várható - tette hozzá.

Közölte továbbá, hogy szüneteltetni kell a Milánó-Budapest és a Milánó-Debrecen repülőjáratot, az intézkedések végrehajtása folyamatban van.

Lakatos Tibor elmondta, az operatív törzs hétvégén is ülésezik és intézkedéseket hoz. Közölte azt is, hogy bűncselekményt követ el az, aki nem veti alá magát a járványügyi intézkedéseknek.

Az ellenzék is lemondta a közös programot

Az ellenzéki pártok - a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Liberálisok - úgy döntöttek, hogy a koronavírus miatt lemondják a március 15-i közös ünnepségüket - közölte a Momentum szombaton a rendezvény Facebook-oldalán.

A közlemény szerint a koronavírus egyre nagyobb kockázatot jelent Magyarországon is: a tájékoztatások alapján jelenleg öt koronavírusos betegről tudunk az országban.

"Az ellenzéki pártok ezért az érdeklődők egészségének védelme érdekében közösen úgy döntöttek, hogy lemondják a március 15-i közös ellenzéki megemlékezést" - írták, a Budapestre, a Batthyány térre tervezett rendezvény Facebook-oldalán.

A főpolgármester sem kockáztat

A kormányzati operatív törzs javaslatának megfelelően úgy döntöttek, hogy a március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartják meg - közölte Karácsony Gergely főpolgármester szombaton a Facebookon.

A főpolgármester azt írta, nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél.

"Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "de ne feledjétek, a kokárda mindenkié!".