Üzent a kormány az operatív törzsön keresztül: "rég nem látott mértékű válsággal szembesülünk"

Üzent a kormány az operatív törzsön keresztül: "rég nem látott mértékű válsággal szembesülünk"

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Schanda Tamás államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) ismerte el, hogy óriási bajban van az Orbán-kormány, de legalább rájöttek arra, hogy a számok mögött a magyar emberek sorsa húzódik meg.

"Rég nem látott mértékű válsággal szembesülünk, mely nem egyforma mértékben érinti a különböző gazdasági ágazatokat. Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, és minden pillanatban tudatában kell lennünk annak, hogy a statisztikák mögött magyar emberek, családok élete áll"

- fogalmazott a politikus.

Ugyanakkor szerinte nem szabad elkeserednünk: a magyar emberek akarnak és tudnak is dolgozni, és fizetésből akarnak megélni - utalt arra az államtitkár, hogy a kormány nem ad érdemi a munkanélküli támogatást, hanem bezavarja a bajbajutottakat a közmunkaprogramba. Magyarország egyébként jól vette az akadályokat, mert csak 10 százalékos az ipari termelés leállása, szemben az EU-ban tapasztalható 12 százalékos átlaggal - hangzott el.

Egyébként Schanda Tamás beszélt az informatikai alapozó online programról is, amelyre már 37 ezer ember regisztrált, és ami a 2020 augusztusában induló struktúraváltó képzés előfeltétele. Az államtitkár szerint a kormány célja, hogy újra megerősítse a gazdaságot, ennek érdekében pedig megtartották az érettségiket, és úgy döntöttek, hogy nyelvvizsga nélkül is diplomához lehet jutni.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette a budapesti korlátozások enyhítését. Ugyanis

"az ország teljes területén megszűnik a kijárási korlátozás",

viszont a védelmi intézkedéseket meg kell tartani.

A fővárosban hétfőtől a 1,5 méteres védőtávolság megtartásával látogathatók a boltok (az eddig ismert idősávok megmaradnak), a parkok, a strandok, az állatkertek, illetve az éttermek, presszók, kávézók teraszai is. A piacok nyitvatartását, illetve az idősekre vonatkozó idősávokat az önkormányzatok szabhatják meg.

Családi és vallási rendezvényeket, valamint esküvőket és temetéseket is lehet rendezni, igaz, csak 200 főnél kisebb méretben, és a védőtávolság betartásával. Jó hír viszont, hogy

"ez alól kivételt képeznek a házasuló felek, akik nyilván a másfél méternél közelebb is állhatnak a szertartás alatt"

- hangsúlyozta az ezredes.

A felsőoktatási intézményekben a rektor köteles betartatni a védőtávolságot.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa a koronavírussal kapcsolatos rizikófaktorokról beszélt. Kiemelte az életkort, a szív- és érrendszeri betegségeket, - igaz, a magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor -, a tüdő- és a vesebetegséget. A szakember figyelmeztetett, a vírus a vesében, a szívben, a tüdőben és az agyban kárt tud okozni.

Az extrém elhízottaknál a lélegeztetés nehéz - hangzott el.

Az AIDS betegség, és a HIV már önmagában nem rizikófaktor, ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy egy pillanatra emlékezzenek meg az AIDS-ben elhunytak világnapján a betegség áldozataira.

Vasárnap ismét két kérdésre "válaszolt" az operatív törzs. Az origo azt kérdezte, változik-e holnaptól az operatív törzs munkája (igen), az RTL Klub Híradója pedig arról érdeklődött, hogy egyeztetnek-e a szomszédos országokkal a határokon való korlátozások enyhítéséről (igen).