Nincsenek véletlenek - így változott a kormánysajtó álláspontja a Szájer-botrányról

Nincsenek véletlenek - így változott a kormánysajtó álláspontja a Szájer-botrányról

Tegnap felkerült egy rendőrségi műsor előzetese, amelyben látható volt, ahogy a brüsszeli rendőrök feltartóztatják az illegális melegorgiáról menekülő Szájer Józsefet. Így az elmúlt 24 órában ismét felerősödtek azok a kormányzati hangok, fideszes narratívák, melyek olyan felelősséget vállaló politikusként próbálják bemutatni a bukott EP-képviselőt, akit kelepcébe csalt egy ismeretlen titkosszolgálat. Erre példaként a helyszínen forgató TV-stáb jelenlétét hozzák fel. De vajon sikerül nekik átfesteni a valóságot? Mindenesetre megpróbálják.

Videón, ahogy elkapják a brüsszeli homoszexuális szexpartiról menekülő Szájert

Exkluzív felvételeket ígér Szájer József őrizetbe vételéről a flamand VTM televízió. A Bargoens prudukciós iroda ugyanis tavaly decemberben rendőrökkel forgatott, amikor rendőrségi razziát tartottak a Brüsszel belvárosában tartott orgián - írta az Euronews. A portál szerint a videót a "Flikken BXL" nevű műsorban ma este mutatják be, de már most látható a vtm.be oldalon.

De, ami ennél is fontosabb, az a háttérben meghúzódó...

"Mi, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai a magunk és a teljes politikai közösségünk nevében köszönetet mondunk Szájer Józsefnek, akinek döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren". 

A kormánypártok 2020. november 29-ei, vasárnapi közleményét az elmúlt négy hónapban alaposan megrágta az idő. S nemcsak azért, mert azóta a Fidesz már nem tagja a Néppártnak, illetve Szájer József pedig kilépett mindkét pártból, de azért is, mert november vége óta alaposan megváltozott a kormányzati hozzáállás az illegális brüsszeli melegorgiáról az ereszen menekülő Szájerrel kapcsolatban. 

Stílszerűen,

azóta megjelent a kormányzati propagandában a háttérben meghúzódó titkosszolgálati szál. 

Szájer öt napja

  • 2020. november 27-én, pénteken,

Szájer József, akkori fideszes EP-képviselő 24, többségében férfitársával részt vesz egy melegorgián, ezzel megsértve a szigorú brüsszeli kijárási korlátozásokat. A szomszédok kihívják a rendőröket, akik megjelennek - egy, a rendőri munkát dokumentáló tévéstábbal. Szájer József a helyszínről menekülni akar, de a rendőrök elfogják (erről mutattak be tegnap videófelvételt), táskájában  a rendőrség extasy tablettát talált a táskájában, majd az eljárást lefolytatták, szóbeli figyelmeztetésben részesítették és hazavitték a politikust.

  • 2020. november 28., szombat.

Valójában a sztori legfontosabb napja. Elképzelhető, hogy Szájer József nem szólt senkinek a péntek esti zűrről? Se a háromévtizedes barátainak, akik közül Orbán Viktor a magyar miniszterelnök, és a Fidesz elnöke, se pedig a hazai hatóságoknak, hogy egy ellenérdekelt titkosszolgálat esetleg rádolgozott? Vagy tényleg arra gondolt a rendkívül tapasztalt európai politikus, hogy a rendőri razziából, igazoltatásból nem lesz hír, miközben filmezte őt egy stáb? Nehezen hihető.

  • 2020. november 29-én, vasárnap

- úgy tűnt, a semmiből jött a hír - Szájer József lemond. Akkori magyarázata szerint döntése egy

"hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot".

Hangsúlyozta azt is, hogy

a lemondás december 31-ével hatályos,

sőt, belengette azt is, hogy új feladatait - amelyekről később ad tájékoztatást - az eddigi elkötelezettséggel és elszántsággal fogja teljesíteni. A bejelentés elvileg mindenkit meglepett, mindenesetre ma már valóban tragikomikus visszaolvasni a már hivatkozott fideszes közlemény egy másik búcsúmondatát:

"a legismertebb és legelismertebb magyar európai parlamenti képviselővé vált".

Valóban...

  • 2020. november 30., hétfő.

Utólag már gyanús, hogy túl nagy volt a csend a kormánysajtóban. Semmi találgatás, interjú, elemzés nem jelent meg az Alaptörvény megszövegezőjének - elvileg váratlan - visszavonulásáról. Egyedül a Pesti Srácok hozott le egy - szokás szerint téves ATV-s - értesülést az utódlásról; nem Kovács István lett az új fideszes EP-képviselő. Mindenesetre még csak utalás szintjén se jelent meg semmi, hogy a kormánypártokkal szemben bármi is készülne Brüsszelben - jogállamisági vita ide, vagy oda. 

  • 2020. december 1-én, kedden,

kora délután jelentek meg a magyar sajtóban az első hírek, hogy két belgiumi újság is arról írt, hogy Szájer József is részt vett egy pénteki illegális brüsszeli homoszexuális szexpartin, aminek végül a helyi rendőrség vetett véget. Természetesen, az ellenzék kapott a lehetőségen, jöttek a nyilatkozatok, a hírportálok pedig egyre több részletre derítettek fényt. A kormánysajtó azonban csendben volt, egészen délután fél 4-ig; akkor jelent meg ugyanis Szájer József bocsánatkérő közleménye. Négy nappal az ereszkedése után Szájer József így látta a világot:

"Vasárnap bejelentett lemondásommal levontam a személyes és politikai következtetést. Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék".

Láthatóan a központi kommunikációnak sem volt egyéb narratívája, megúszósra próbálták venni a dolgot:

"Szájer József helyes döntést hozott, amikor lemondott Európai Parlamenti képviselői tisztségéről. Az egyedüli helyes döntést hozta meg. Döntését tudomásul vesszük, mint ahogy tudomásul vesszük azt is, hogy bocsánatot kért családjától, a politikai közösségétől és a választóktól." 

Amikor a Fidesz sem próbált összeesküvés elméleteket gyártani 

Egészen kedd estig tehát senkinek sem jutott eszébe, hogy levadászták volna a valóságban már péntek éjszak megbukott Szájer Józsefet. 

A titkosszolgálati szál olyannyira nem volt még elfogadott a fideszes berkeken belül sem, hogy Hidvéghi Balázs EP-képviselő szerda reggel (december 2-án) a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy megdöbbenéssel és szomorúsággal hallott a történtekről, ugyanakkor hozzátette: nagyra becsüli és tiszteli Szájer József politikai tevékenységét, mert szerinte kimagasló munkát végzett, amit az ellenfelei is elismernek. 

"Esendő ember. Az vesse rá az első követ, aki bűntelen"

- nyilatkozta párttársáról.

Orbán Viktor sem játszotta ki a titkosszolgálati szálat:

"Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett európai parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett. Döntését tudomásul vettük" - nyilatkozta szerda délután a Magyar Nemzetnek a miniszterelnök.

Az eltelt hónapokban viszont már igyekeznek azt a narratívát erősíteni, miszerint az egész kereszténydemokrata politika(i elit) lenne az áldozat, és Szájer József pedig a hős, gerinces férfi, aki vállalta a felelősséget. Mint látjuk,

ez nem igaz, mert a megbukott alkotmányozó inkább elmismásolta volna az egészet, és abban reménykedett, hogy Brüsszelben nem lesz balhé az orgiából, a koronavírus-elleni védekezés érdekében meghozott szabályok semmibevételéből.

Azaz, ha nem szivárog ki Szájer József neve a belgiumi lapokban, valószínűleg ma is épp a kereszténydemokráciáról papolna mondjuk a Bayer-showban. De nem így lett, és a vasárnap nagyot hazudó fideszest kedden utolérte a sánta kutya. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/JtF1rqO98Io.jpg?itok=VOxZnJtz","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=JtF1rqO98Io&ab_channel=Mexpress","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A valóság átfestése - szivárványos pomponsapkában

Mindenesetre, március végére már profibb volt a kormánypropaganda, és a Szájer-elfogását bemutató videó kapcsán egyből visszatámadtak, és azt próbálták sulykolni, hogy "professzionális tv-stáb kísérte a rendőröket Szájer József elfogásakor", és ezért "egyre nyilvánvalóbb a titkosszolgálati akció". Az Origo cikkét aztán átvette a fideszes vidéki sajtóhálózat, de a Magyar Nemzet szerint is „véletlenül” tévéstáb jelenlétében állították elő Szájer Józsefet, valamint Pesti Srácok is "micsoda véletlenről" írt. Érdekes, hogy még Schiffer András ex országgyűlési képviselő is ezt a részletet emelte ki az ügyből, holott a flamand VTM televízió honlapján a "Flikken BXL" nevű műsor előzetese jelent meg. A Bargoens produkciós iroda novemberben a brüsszeli rendőrökkel forgatott. Amúgy, aki olvasta a beszélgetés leiratát, láthatta, hogy sem a rendőrök, sem a stáb nem tudta, kit is rejt a pomponos sapka. 

"Nos, akinek mindez nem egyértelmű és nem ordító manipuláció, az teljesen hülye. Vagy ellenzéki skribler. Ami teljesen mindegy, amúgy…"

- ezzel zárta mai, Micsoda véletlen! című jegyzetét a már megénekelt Bayer Zsolt, annak a kormányzati médiagépezetnek a dühösembere, aminek a stábjai valóban kéretlenül szoktak megjelenni magánemberek lakása előtt. Nem véletlenül.