Závecz: Tovább erősödött a Jobbik

Závecz: Tovább erősödött a Jobbik

Ismét növelni tudta támogatottságát a Jobbik az előző hónapokhoz képest: két hónapja 9 százalékon állt, egy hónapja 11 százalékot kapott, míg áprilisban már 12 százalékot, derül ki a Závecz Research legfrissebb, április közvélemény-kutatásából.

IDEA Intézet: megint erősödött a Jobbik, komoly előnyben az ellenzék

A 24.hu hozta le az IDEA Intézet márciusi közvélemény-kutatásának eredményeit, mely szerint a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP és Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz-KDNP-é 44 százalékon állt. Amíg a kormányváltó erők támogatottsága nem változott, a kormánypártok egy százalékos veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni.

A kormánypárt tábora a választókorúak körében februárban 31, márciusban 33 százalékos volt, jelenleg 34 százalékon áll.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz vezet, 47 százalékkal, őt követi a DK 17 százalékkal, harmadik helyen a Jobbik áll 15 százalékkal. Ugyanezen választók körében igen szoros a két politikai oldal versenye: az ellenzéki lista 49 százalékon áll, míg a kormánypártoké 48 százalékon.

Közvélemény-kutatások: Töretlenül erősödik a Jobbik az utóbbi időszakban

Az elmúlt hónapokban több közvélemény-kutatás is arról tett tanúbizonyságot, hogy a hazai pártpalettán a Jobbik pozíciója bizonyult a legstabilabbnak, sőt, időnként akár egyedüliként is tudta növelni a népszerűségét. Emellett a fiatalok között a legerősebb pártnak mérték. Arról korábban is beszámoltunk, hogy a Medián januári eredményeit alapul véve

A Medián legutóbbi felmérése alapján egyébként Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje 25 százalékkal növelte meg a népszerűségi indexét. Amíg februárban 32 százalékon állt, áprilisban már az ellenzéki választók 40 százaléka szeretné azt, hogy Jakab Péter legyen Orbán Viktor kihívója. 

Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A Nézőpont Intézet a Magyar Nemzetnek készített, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása alapján, Jakab Péter 21 százalékos támogatottságával vezeti az ellenzék által lehetséges miniszterelnök-jelölti képzeletbeli listáját. Őt Karácsony Gergely követi (14 százalékkal), ugyanakkor a Nézőpont felmérése szerint a Jobbik elnökét kevesebben tartják esélyes befutónak, mint ahányan támogatnák, Karácsony esetében viszont többen vannak a támogatóinál az őt esélyesnek tartók.