100 milliárd: a strómanokat nem számítva is szépen tollasodott tavaly az Orbán család

100 milliárd: a strómanokat nem számítva is szépen tollasodott tavaly az Orbán család

Az aranytojást tojó tyúk a miniszterelnöki vő cége, a BDPST Zrt. a maga 21,6 milliárd forintos nyereségével, de Orbán-papa bányacége is hozott egy 6 milliárdos árbevételt.

A BDPST-t 2015-ben alapították, de ekkor még csak sejteni lehetett, hogy Orbán Viktor veje áll mögötte, Tiborcz István csak 2019-ben tűnt fel hivatalosan tulajdonosként A cég ekkorra már nagyon komoly vagyont halmozott fel. Az alapítástól számítva 2020 végéig a cég nagyjából 12 milliárd forint adózott nyereséget termelt. 2021-ben ennek dupláját, 2022-ben pedig 21,6 milliárd forintot.

Orbán vejének cége az elmúlt hat évben összesen 45 milliárd forint profitot hozott össze, így járulva hozzá a családi vagyonhoz.

A G7 cikke szerint a BDPST Zrt. Tiborcz István legfontosabb cége, amely hivatalos tevékenysége saját tulajdonú ingatlanok adásvétele. A gyakorlatilag vagyonkezeléssel foglalkozó cég azonban sokkal nagyobb arányban birtokol más cégeket, pénzügyi eszközöket, mint ingatlanokat. Bevételük legnagyobb része is ezekből jön.

Tiborcz István egy szolid 2 milliárdos osztalékot vett ki a cég közel 22 milliárdos nyereségéből. A cég vagyona azonban hatalmas, nettó értéke több mint 40 milliárd forint.

A Tiborcz-cég jövedelmének legnagyobb része pénzügyi műveletekből származik, ezért mivel a BDPST-nek osztalékot fizető cégek már adóztak, így a BDPST-nek egy fillér adót sem kell fizetnie a nyeresége után.

Orbán apja a második helyre szorult, de azért ő sem szűkölködik.

Orbánék gazdagodásának korábban a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek az első sorban bányászattal foglalkozó cége volt az elsődleges forrása. Az ágazatban kimagasló nyereségrátával dolgozó Dolomit Kft. a BDPST mögött lemaradva is szép eredményt mutatott fel: 2 milliárd forintos adózott eredménye volt. Orbán Győző 2014-ig "csak" évi 2-300 milliós osztalékot vett ki, ami azóta minden évben meghaladja az 1 milliárd forintot.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)