13 százalékra enyhült májusban az infláció – Lengyelországban

13 százalékra enyhült májusban az infláció – Lengyelországban

Hazánkban ezzel szemben továbbra is tartja a húsz százalék feletti szintet a drágulás üteme.

Lengyelországban mérséklődött az infláció éves üteme májusban, havi szinten pedig stagnálást jegyeztek fel a statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett végleges adatai szerint – számol be az MTI. A konkrét számok nyelvén ez azt jelenti, hogy

májusban a fogyasztói árak emelkedése 13 százalékra lassult az áprilisi 14,7 százalékról éves összevetésben.

A legnagyobb mértékben, 18,9 százalékkal az élelmiszer és nem alkoholos italok ára nőtt, ami azonban így is mérséklődés az áprilisi 19,7 százalék után. A második legnagyobb drágulást a víz-, az áram- és a gázdíj, illetve az üzemanyagár együttese esetében jegyezték fel, 16,1 százalékost az áprilisi 18,2 százalékot követően.

Havi szinten stagnáltak a fogyasztói árak májusban az áprilisi 0,7 százalékos növekedés után. Lengyelországban 2022-ben 14,4 százalék volt az átlagos infláció – idézik fel.

Hazánkban még 20 százalék alá sem csökkent

Magyarországon a KSH épp egy hete adott hírt arról, hogy 21,5 százalék volt az infláció májusban, az élelmiszerek ára pedig 33,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez mérten. Az előbbi érték ugyan jelentős csökkenést jelent az áprilisi 24 százalékhoz képest, a magyar infláció mértéke azonban továbbra is nagyságrendekkel magasabb, mint a 8,1 százalékos EU-s átlag. A napokban derült ki egyébként az is, hogy Németországban már csak 6,1 százalékos inflációt mértek májusban.

A pénztárcánkon érezhető probléma pedig jó ideje tartós: mintegy fél éve tartja stabilan az infláció terén hazánk az Európa-bajnoki címét – miközben a kormány egyre bizakodóbban kommunikálja, hogy az infláció az év végére egy számjegyű lesz.

(Címlapkép: lengyel zloty - Unsplash)