A munkaközvetítő szerint már 8-10 ezer filippínó migránsmunkás dolgozik hazánkban

A munkaközvetítő szerint már 8-10 ezer filippínó migránsmunkás dolgozik hazánkban

Nálunk az otthoni bérek több mint kétszeresét megkeresik, de ez még mindig kevesebb, mint amennyit egy magyar munkásnak kéne adni. A Jobbik-Konzervatívok szerint lakosságcseréhez vezet az Orbán-kormány veszélyes terve.

Jelenleg nagyjából 8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik nálunk – mondta el a HR Portál által készített interjúban a Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének (PASEI) alelnöke, Rowena Paragas. Ebből az is kiderült, hogy Európában nagyjából 100 ezer filippinó dolgozik főleg a gyártásban, a logisztikában, az egészségügyben és a vendéglátásban. Paragas úgy látja, nemzetközi szinten is hatalmas a kereslet a Fülöp-szigeteki munkavállalókért.

Jól példázza a jelenség következményeit, hogy a Flextronics tabi gyárában pár év alatt ukránokra és filippínókra cserélték a magyarokat.

Egy filippínó gyári összeszerelő munkás hazájában nagyjából 250-300 dollárt keres egy hónapban, azaz mindössze 88-105 ezer forintot.

Magyarországon ennek legalább kétszeresét, körülbelül 210-230 ezer forintot keresnek, amivel még mindig jobban jár a munkáltató, mintha rendesen meg kéne fizetnie a magyarokat. Magyarországon a filippínó migránsmunkásokat foglalkoztató cégek ingyenes szálást, munkába járást és étkezést is biztosítanak nekik.

Rowena Paragasszerint Magyarországon 95 százalékban beválnak a Fülöp-szigeteki vendégmunkások, amit rendkívül jónak aránynak tart. „Aki tíz fővel kipróbálja utána százat rendel” – fogalmazott a szakember.

A Fülöp-szigeteki munkaerő-közvetítők szövetségének alelnöke arra számít, hogy, ha az új idegenrendészeti törvény lehetővé teszi, akko jövőre a többszörösére nőhet nálunk a filippínó vendégmunkások száma.

A Jobbik-Konzervatívok szerint a migránsmunkások szervezett betelepítése az „Orbán-terv” alapja, melynek lényege, hogy 500 ezer harmadik világbeli vendégmunkást hozzanak hazánkba, akik elveszik a magyarok munkáját, letörik a magyarországi béreket, és hosszútávon megbontják hazánk kulturális egységét.

Lukács László György, a párt frakcióvezetője elmondta:

Magyarországon lakosságcseréhez fog vezetni a Fidesz-kormány által gerjesztett láncmigráció.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)