A 2022-es választások óta 800 ezer csalódott szavazó fordított hátat a Fidesznek

A 2022-es választások óta 800 ezer csalódott szavazó fordított hátat a Fidesznek

A Political Capital legújabb elemzése is bizonyítja, hogy a propagandába öntött milliárdok és a kormánypárti politikusok szép szavai még nem elegendőek a népszerűséghez. Történelmi mélyponton a Fidesz.

Több mint 800 ezer szavazót veszített a Fidesz a 2022-es országgyűlési választáshoz képest, számolt be kutatási eredményeiről a Political Capital az Átlátszón megjelent cikkében.

A Fidesz a politikai ellenfeleit „háborúpártinak” bélyegezve próbálta meg az emberek szemében növelni a 2024-es EP-választás tétjét. Ez némileg sikerült is, bár látható a különbség: az 59,5 százalékos (4 562 447 fő) részvételi arány kevésbé marad el a 2022-es országgyűlési választás 70,2-os (5 448 020 fő) adatához képest, mint a EP-választások. Ehhez hozzájárult az, hogy Magyar Péter színrelépésével a kormányváltást akaró választók is jobban aktivizálódtak.

A részvétel tehát csak 16,25 százalékkal, míg a Fidesz szavazóinak száma 29,1 százalékkal esett vissza – hívta fel a figyelmet a Polirical Capital. Ebből az következik, hogy

a két évvel ezelőtti parlamenti választáshoz képest a 2024-es EP-választáson jóval nagyobb arányban csökkent a Fidesz-szavazók száma, mint a részvételé.

Ebből az következik, hogy nem csak az EP-választások iránti általánosan kisebb érdeklődés, hanem a kormánypárt népszerűségének jelentős csökkenése is okozta a különbséget. Két év alatt kiderült, hogy nem úgy alakultak a dolgok, mint ahogy a Fidesz a 2022-es választási kampányban ígérte, ezért az emberek csalódtak a kormánypártban.

Települési szinten is megfigyelhető a fideszes szavazók elszivárgása. A kormánypárt támogatottsága 3177 településből 2684-en csökkent, és csak 465 településen nőtt. Azok a települések, ahol a Fidesz érdemben tudta növelni a népszerűségét jellemzően a szegényebb, északkelet-magyarországi térségekben fekszenek, tehát

jellemzően a rossz körülmények között élő, kiszolgáltatott emberek hisznek még mindig a kormánypártnak.

A települések közül 1814 olyan van, ahol egyértelmű, hogy a Fidesz nem csak a két évvel ezelőttihez képest alacsonyabb részvétel miatt vesztett szavazókat. Mind a 25 megyei jogú városban csökkent a kormánypárt támogatottsága: 30-40 százalékban vesztettek szavazókat. A népszerűségcsökkenés a korábban fideszes bástyának számító Debrecenben volt a legszembetűnőbb. Nem meglepő, hiszen

a Fidesz-kormány akkumulátornagyhatalmi elgondolása a cívisváros lakóit sújtja leginkább.

A nem megyei jogú városokban is csökkent a kormánypárt népszerűsége: összesen 113 településen esett vissza a Fidesz támogatottsága legalább 40 százalékkal.

A kormánypárt Dunakeszin bukta a legtöbb szavazót, pontosan szerint 4259-et. Ennél kevésbé, de szintén jelentős mértékben csökkent a támogatottságuk Cegléden, Szigetszentmiklóson, Vácon, Pápán, Kiskunfélegyházán, Hajdúböszörményben, Mosonmagyaróváron, Jászberényben, Gödöllőn, Szentendrén, Kiskunhalason, Hajdúszoboszlón, Orosházán és Szentesen.

Szigetszentmiklóson, Jászberényben, Hajdúszoboszlón szintén az akkumulátorgyárak erőltetése miatt, Orosházán pedig az oktatás és a helyi kórház borzasztó állapota miatt csalódtak korábbi szavazói a Fideszben.

(Címlapkép: Orbán Viktor beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)