A Fidesz kínaiul írt levélben buzdítja a kínai bevándorlókat, hogy rájuk szavazzanak

A Fidesz kínaiul írt levélben buzdítja a kínai bevándorlókat, hogy rájuk szavazzanak

Kínai nyelven írott, előre kitöltött „választási segédletet” küldött Szentkirályi Alexandra a fővárosban élő kínai állampolgároknak. Megérte a Fidesznek a keleti nyitás?

A 2022-es népszámlálás hivatalos adatai szerint Budapesten 98 319 külföldi állampolgár él, a teljes külföldi népesség nagyjából 15 százalékát pedig a kínai származásúak teszi ki a Központi Statisztikai Hivatal szerint – írta meg a Telex. (A KSH a kettős állampolgárokat magyarként számolja.) A VIII., a X. és a XIII. kerületben különösen nagy a kínai kolónia mérete, így a fővárosban már megéri célzottan az ő körükben kampányolni. A Fidesz nem is hagyta ki ezt a lehetőséget, ha már úgyis jóban vannak a kommunista Kínával.

Orbánék kínaiul írt levélben próbálják rávenni a hazánkban élő kínaiakat, hogy a Fideszre szavazzanak.

Az interneten is közzétett levélben szerepelt egy fotó is a kormánypárt hivatalos főpolgármester-jelöltjéről, Szentkirályi Alexandráról. Útmutatónak egy a Fidesz javára kitöltött szavazólapot is mellékeltek. Csakúgy, mint a Jászapátiban terjesztett kampányanyagban, itt is a Fidesz listája és jelöltjei mellett volt az iksz.

A levelet sokak mellett egy a Józsefvárosban lakó kínai állampolgár is megkapta. A borítékon nem tüntették fel a feladót, csak egy QR-kód volt rajta, amihez egy WeChaten létrehozott csoportos beszélgetésbe lehet csatlakozni, ahol azonban nyoma sincs a diskurzusnak.

Ez a levél tényleg kínaiul van.

A levelet közzétevő a kormányzati nyomulás ellenére nem fog a Fideszre szavazni:

Édesapám kapott egy ilyen levelet, elolvastuk együtt, nevettünk rajta. Utána látom, hogy én is kaptam, pedig én magyar állampolgár vagyok egyébként. Mindenesetre köszönöm a fidesznek, így most már édesapám is elmegy szavazni. Nem rájuk

– írja a Redditen bejegyzésében.

A Telex lefordíttatta az egész levelet egy fordítóprogrammal. A levél első részében Szentkirályi Alexandra egy rövid bemutatkozás után arról ír, hogy Hszi Csin-ping nemrég „történelmi” látogatást tett az Magyarországon, és a magyarok számára mindig is különleges fontosságú volt a barátság a kínai emberekkel.

A Szentkirályinak tulajdonított sorokból szerint „amióta a Fidesz a kormányzó párt Magyarországon, a két ország közötti viszonyok folyamatosan javultak. A kormánypárt mindig is meleg üdvözlettel fogadta azokat a kínai barátokat és üzletembereket, akik az országba érkeznek, és ez továbbra is fontos lesz a Fidesznek.”

A fideszes főpolgármester-jelölt ezután lenyomja a szokásos kampányszöveget, amelyben Karácsony Gergely és Budapest ellenzéki vezetése ellen próbál hangolni, majd arra kéri a kínai állampolgárokat, hogy szavazzanak rá.

A levél VIII. kerületieknek küldött változatában ezután Sára Botond helyi polgármesterjelölt ígérget a kínai állampolgároknak, ha őt támogatják a választáson.

(Címlapkép: Reddit)