A Fidesz-kormány továbbra sem támogatja, hogy a magyarok a családjukkal tölthessék szenteste napját

A Fidesz-kormány továbbra sem támogatja, hogy a magyarok a családjukkal tölthessék szenteste napját

Fónagy János államtitkár megfontolandónak nevezte a Jobbik-Konzervatívok javaslatát, de a kormánypárti képviselők múlt héten már leszavazták azt. A lakossági igényeket sem vette figyelembe a Fidesz.

Balassa Péter a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője a karácsonyi boltzár témájával kapcsolatban tett fel kérdést a parlamentben. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy egy ilyen fontos, minden magyart érintő kérdés társalásakor nincs jelen a Fidesz-kormány gazdasági minisztere.

„Mikor lesz szenteste napja munkaszüneti nap?”

2013-ban, egy évtizeddel ezelőtt, a Fidesz-kormány uralkjodásának harmadik évében nyújtotta be a Jobbik az erre vonatkozó javaslatot először – mutatott rá a jobbikos felszólaló, majd hozzátette: ő személyesen nyújtotta be ezt a javaslatot immár ötödjére, de a kormánypárti képviselők ismét az ellen szavaztak, hogy munkaszüneti nap legyen december 24. Illetve mivel egyértelmű, hogy nagy lenne a lakossági igény erre, így nem mertek nemmel szavazni, csak tartózkodtak – pontosított Balassa Péter.

Kiemelte: a legtöbb európai országban munkaszüneti nap szenteste napja. A legrosszabb felmérés szerint is a magyar lakosság 64 százaléka támogatná a karácsonyi boltzárat, de van olyan kutatás, amely szerint a magyarok 83 százalék szeretné, hogy ne nyissanak ki a boltok december 24-én – mutatott rá. Szerinte a magyar emberek megérdemlik, hogy a szeretteikkel tölthessék szenteste napját.

Balassa Péter megköszönte a Lidlnek és a Rossmann-nak, hogy beálltak a Jobbik kezdeményezése mögé.

Én azt gondolom, hogy ez értékválasztás kérdése. Azt kérem, hogy Magyarország magát keresztény-konzervatívnak valló kormánya támogassa azt a javaslatomat, hogy szenteste legyen munkaszüneti nap!

A jobbikos felszólaló hangsúlyozta: ez nagy segítség lenne a magyar családoknak.

A távolmardó miniszterhelyett Fónagy János fideszes államtitkár válaszolt a kormány nevében: „A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi i. törvény szerint munkaszüneti napnak minősül a január 1., március 15., Nagypéntek, húsvét hétfő, május 1., Pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.” — sorolta az ünnepnapokat a kormánypárti felszólaló, majd azzal védekezett, hogy ezzel a tizened munkaszüneti nappal már Európa középmezőnyében vagyunk, illetve hogy Németorszában csak kilenc munkaszüneti nap van.

A munkaszüneti napok számának növelését a gazdaság teherbíró képességének szempontjából is vizsgálni kell. Nyilvánvalóan csökkentené a munkaidőalapot, csökkentené az egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott értéket, növelné ugyanakkor a termelékenységre jutó bérköltséget

– mondta el Fónagy, majd hozzáfűzte: a kormány vállalta, hogy megvédi a munkahelyeket, és egy számjegyűre csökkentette az inflációt. Ígérte: 2024-ben már a gazdaság növekedése várható a kormány szerint.

(Címlapkép: Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 20-án. MTI/Bruzák Noémi)