Mérnek: A Fidesz már Novák Katalin lemondatása előtt elkezdte keresni a köztársasági elnök utódját

Mérnek: A Fidesz már Novák Katalin lemondatása előtt elkezdte keresni a köztársasági elnök utódját

Még le sem mondott a pedofilbotrányba belebukó fideszes köztársasági elnök, az állampárt már beindította közvélemény-kutató gépezetét, hogy megtudja, a magyarok kit látnának szívesen a helyén. Mutatjuk a Fidesz potenciális jelöltjeit.

Már múlt hét csütörtök óta, azaz Orbán Viktor alkotmánymódosítós bejelentésének napjától, de Novák Katalin lemondásának bejelentését két nappal megelőzve, telefonos lekérdezéssel elkezdték mérni több potenciális személy népszerűségi és ismertségi indexét – tudta meg a kormánypárti Index.

A Fideszben felmerült, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, esetleg Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát jelöljék köztársasági elnöknek.

Az első Orbán-kormány Miniszterelnökséget vezető miniszterének, Stumpf Istvánnak, illetve Trócsányi László, jelenleg a Fidesz EP-képviselőjének a neve is a lehetséges jelöltek között van.

Nem baj, ha az új elnök kicsit szürke és kissé savanyú, de legyen támadhatatlan. Áder János nem volt show-man, mégis két ciklust végigvitt

– mondta a fideszes Index egy neve elhallgatását kérő forrása. A lap azt is megírta, hogy hétfőtől személyes megkeresésen alapuló, nagy mintás közvélemény-kutatás kezdődik a bukott Novákot váltó köztársasági elnök személyéről.

Egyrészt a Fidesz mindent mér, semmit sem bíznak a véletlenre, másrészt a pedofilbotrányba keveredett köztársasági elnök nem az első fideszes pártkatona, akinek idő előtt távoznia kellett pozíciójából: Orbánék Schmitt Pállal is megégették magukat, amikor napvilágra került, hogy a köztársasági elnök lopta a doktori disszertációja nagy részét, így nem csak doktori címétől, de államfői tisztségétől is megfosztották.

Óvatosan mérlegelve fog köztársasági elnököt választani a Fidesz.

⚫ Szalay-Bobrovniczky Kristóf személyisége, alkata és eddigi közéleti tevékenysége alapján alkalmas államfőjelölt lehetne, és beleillik a Fidesz-propaganda „a veszélyek korát éljük” narratívájába, azonban üzleti múltja kellemetlen meglepetéseket tartogathat.

⚫ Navracsics Tibor „egy jó arc”, aki – Novák Katalinhoz hasonlóan – egy européer, aki Brüsszelben is komfortosan mozog, viszont lehet, hogy rá inkább az EU elleni harcokban volna szüksége a kormánynak.

⚫ Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tudományos eredményei, habitusa és vezetői tapasztalata alapján akár alkalmas is lehetne, de a róla kikerült szex-DVD-k nem igazán segítené a keresztény-konzervatív kormány a pedofilmosdatás, az adriázás, vagy a Szájer-féle ereszcsatornázás által már amúgy is megtépázott tisztességének helyreállítását.

⚫ Kövér László fideszes házelnök neve is szóba került, de ő elhárította a kérést, mondván, jól elvan ő ott, ahol van.

⚫ Stumpf István egykori alkotmánybíró elviekben szintén alkalmas lenne a posztra, de ő nem elég irányítható, mert előszeretettel fogalmaz meg ellenvéleményt.

⚫ Trócsányi László neve már régebben is előkerült lehetséges államfőjelöltként, de akkor a Fidesz a most lemondatott Novákot jelölte helyette.

(Címlapkép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő társaságában, miután átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)