A hazai vendégmunkáskvótáról nyár végén árulhat el konkrét számokat a kormány

A hazai vendégmunkáskvótáról nyár végén árulhat el konkrét számokat a kormány

A Nagy Márton-féle Gazdaságfejlesztési Minisztérium is tisztában van annak a veszélyével, hogy egyes cégek vendégmunkásokra cserélhetik le a hazai munkaerőt.

Várhatóan augusztus végén konkrét számokat közölhet a kormányzat a Magyarországon egyszerre alkalmazható vendégmunkások számáról, illetve munkájuk szabályozásáról – tudta meg a Napi.hu.

Az Orbán-kormány ugyan elvi síkon ellenzi a bevándorlást, azonban a korábbi szabályozásnál jóval rugalmasabb vendégmunkástörvény nagyobb teret enged a hazánkba érkező harmadik országbeli munkavállalóknak. A törvény november elsejével lép hatályba, a végrehajtásáról már júliusban megkezdődtek az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumban. A Napi.hu értesülése szerint

a tárgyalások konstruktív mederben zajlanak, a kormányzat rugalmas szabályozást akar megalkotni.

A gazdaság bizonyos szektoraiban ugyanis a cégek olyan fokú létszámigénnyel számolnak, amire nem lehet a hazai forrásokkal felkészülni, nincs kellő számú munkaerő.

A portál információi szerint a Nagy Márton-féle tárca is tisztában van annak a veszélyével, hogy egyes cégek vendégmunkásokra cserélhetik le a hazai munkaerőt, még azzal együtt is, hogy a foglalkoztatásuk alapvetően többe kerülhet. A kormány elmondása szerint ezt a lehetőséget ki akarják zárni. Ezenfelül arra is keresik a választ, hogyan lehetne a hirtelen fellépő munkaerő iránti igényt kielégíteni.

Az augusztus végén tartandó Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) már konkrét számok is elhangozhatnak a minisztérium részéről a vendégmunkáskvótával kapcsolatban

– írja értesülése alapján a lap.

Mindemellett az sem elhanyagolható szempont, mi lesz az ukrajnai háborús menekültek foglalkoztatásával, mivel jogszabályban egyelőre nem született döntés a több milliós populáció munkavállalásával kapcsolatban akár uniós, akár tagállami szinten.

(Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. július 3-án. MTI/Soós Lajos)