Balog Zoltán továbbra is mentegeti a fideszes kegyelemben részesített pedofilsegítőt

Balog Zoltán továbbra is mentegeti a fideszes kegyelemben részesített pedofilsegítőt

A református püspök hiába próbált kimosakodni, saját magát árulta el: Balog egy friss levelében arról ír, hogy most is ártatlannak tartja K. Endrét, a gyermekmolesztáló kegyelmet kapott bűntársát.

Az egykori Emmi emberminisztere és Novák Katalin mentora továbbra sem hajlandó vállalni a felelősséget, pedig vastagon érintett a pedofilbotrányban. Mint ismert, Novák kikérte az ügyben Balog Zoltán véleményét, aki támogatta, hogy K. Endre kegyelmet kapjon – legalábbis a református püspök elmondása alapján.

Kormányközeli források szerint Balog nemcsak véleményezett, hanem ő maga volt az, aki a volt köztársasági elnököt a kegyelem megadására biztatta.

Balog Zoltán nem kételkedik a pedofilsegítő ártatlanságában

„Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem” – olvasható a HVG-hez került levélben, amelyet Balog Zoltán a vélhetően az egyházkerülete lelkipásztorainak írt. Balog egy hosszú panasszal indít, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad”. Elismeri, hogy ezért ő tehető felelőssé, ugyanakkor még mindig nem látja, miben hibázott. Szerinte

„valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.”

Hibájának azt tartja, hogy nem volt elég körültekintő. Mint írja, „ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el”. Ebből az okfejtésből csupán azt hagyta ki a lelketlen lelkipásztor, hogy

K. Endrét nemcsak "összefüggésbe hozták" egy pedofil bűncselekménnyel, hanem el is ítélték. Mégpedig azért, mert a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának falazott.

A kegyelmet kapott pedofilsegítő a bántalmazott gyerekeket arra kényszerítette, hogy vonják vissza a bántalmazójuk, V. János ellen tett vallomásaikat. A bicskei gyermekotthon egykori lakóit képviselő ügyvéd azt állítja, K. Endrének kulcsszerepe volt abban, hogy az egykori igazgató, V. János „az első bejelentés után még 5 évig naponta szexuális cselekményeket végezhetett a kiszolgáltatott, néha fogyatékos kiskorúakkal”.

Cinkos, aki néma: Balog áldozati bárányt játszik, pedig ő is bűnös

A református püspök úgy beszél saját magáról a levelében, mint akit politikai célból támadnak ambiciózus emberek az egyházon belül is. Leszögezi: „Az egyházat akarják olyan módon meggyengíteni, hogy elfogyjon a bátorságunk kiállni az evangéliumi igazságok mellett. Ebben az én személyem, az általam elkövetett hiba csak eszköz.”

Ahogy korábban megírtuk, Balog Zoltán elárulta a bicskei áldozatokat: amikor 2016-ban nyilvánosságra került, mi zajlik a bicskei gyermekotthon falai között, Balog nem tett semmit, hogy az intézmény igazgatóját eltávolítsák. V. Jánosról mindenki tudta, hogy „szereti a fiatal fiúkat”, mégis az gyermekotthonban maradhatott, áldozatai közvetlen közelében.

A református püspök ennek a gyerekmolesztáló szörnyetegnek a segítőjét védi.

(Címlapkép: MTI/Kiss Gábor)