A Fidesz döntött: Mégis kapnak külön dohányboltot az akkumulátorgyári migránsmunkások

A Fidesz döntött: Mégis kapnak külön dohányboltot az akkumulátorgyári migránsmunkások

Miközben vidéken azzal szembesülnek, hogy megszűnik a posta, a kisbolt, az óvoda, a kormány azzal van elfoglalva, hogy plusz szolgáltatásokat biztosítson a vendégmunkásoknak. A Jobbik-Konzervatívok szerint ennek rendkívül rossz az üzenete.

Miközben a magyar vidéken sorra szűnnek meg posták, élelmiszerboltok és az óvodák, iskolák, addig a kormány segítségével külön nemzeti dohányboltokat nyitnak az újonnan létesülő ipari parkokban, ahol például a kínai és dél-koreai akkumulátorgyárak is lesznek. A Jobbik-Konzervatívok számonkérte a fideszeseket az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának az ülésén.

Idejön valaki a harmadik világból dolgozni, számára meg nyitnak új dohányboltokat. Egészen elképesztően rossz üzenete van mindennek

– mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Arra volt kíváncsi, hogy elállt-e a kormány ettől a tervtől. A javaslatot beterjesztő fideszes miniszter, Lázár János nyitottsága miatt remélte, hogy mégsem nyitnak külön dohányboltokat az ázsiai vendégmunkások számára.

A kormány azért tartja fontosnak, hogy legyenek elkülönített nemzeti dohányboltok az ipari parkokban, hogy

a Magyarországra beáramló vendégmunkások tömegei ne vegyüljenek a helyi lakssággal, ne kelljen bejárniuk a településekre dohányáruért:

„Azért tartjuk fönt magát azt a javaslatot, amit eredetileg is megfogalmaztunk, hogy pontosan ettől mentesítsük a kisebb településeket különösen, hogy tömegével ne trafikingázás miatt járjanak be oda a munkavállalók” – mondta el Nagy Bálint, a Fidesz-kormány államtitkára.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője szerint a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló javaslat csak álca: „Vendégmunkások számára nyithatnak dohányboltokat olyan zárt ipari parkokban, olyan létesítményekben, ahol nem feltétlenül ez lenne az első gondolatunk.”

Miközben vidéken azzal szembesülnek, hogy megszűnik a posta, a kisbolt, az óvoda, a kormány nem azzal van elfoglalva, hogy az ő életüket könyebbé tegye, hanem a vendégmunkások számára akarnak plusz szolgáltatásokat biztosítani

– mutatott rá Z. Kárpát Dániel még egyszer hangsúlyozva: ennek nagyon rossz az üzenete, és egy nemzeti kormány ezt nem engedhetné meg magának.

(Címlapkép: Nemzeti dohánybolt bejárata a Mol Mozaik utcai töltőállomásán 2013. augusztus 2-án. A dohánybolt ezen a napon nyílt meg a jövő héten kezdődő Sziget fesztivál helyszíne közelében. MTI/Kovács Attila)