A fideszes Cser-Palkovics is kritizálta a Fidesz önkormányzati bérlakás-privatizációs javaslatát

A fideszes Cser-Palkovics is kritizálta a Fidesz önkormányzati bérlakás-privatizációs javaslatát

Mint azt mi is megírtuk, Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere nyíltan kritizálta a szintén fideszes Böröcz László parlamenti képviselő önkormányzati bérlakások privatizációjára vonatkozó javaslatát. Mint fogalmazott:

"Javaslatod, megítélésem szerint marhaság".

Pénteken pedig az ugyancsak fideszes polgármester, Cser-Palkovics András is egyfajta bírálattal élt ugyanezen ötlet kapcsán, s ahogy a Facebookon írta, 

A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó. 

A javaslatod marhaság! - Így üzent a fideszes polgármester a fideszes honatyának az önkormányzati vagyon kijátszása kapcsán

Nem mindennapi esemény, hogy fideszes politikus nyíltan kritizál kormánypárti javaslatot, vagy annak benyújtóját, de ez az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok kiárusítása kapcsán mégis megtörtént. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere éles hangon kelt ki Facebook-oldalán Böröcz László törvényjavaslatával kapcsolatban.

A székesfehérvári városvezető úgy látja, az önkormányzati lakáspolitika fontos része az adott település működtetésének, a lakások pedig a település vagyonának. A benyújtott törvényjavaslat határozatlan időre bérbeadott lakásokra vonatkozó része megfontolandó, valóban több évtizedes problémák megoldására lehet alkalmas eszköz, ezt a megoldást Székesfehérvár önkormányzata támogatni tudja – fűzte hozzá.

Ugyanakkor Cser-Palkovics szerint 

a jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni. Ezt kizárólag közérdekből, értékarányos megváltás ellenében lehet korlátozni (pl. kisajátítás). 

"Nem helyes tehát, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről"

– szögezte le a polgármester, hozzátéve:

A határozott időre kötött lakásbérleti szerződések tekintetében azonban a benyújtott – minden feltételt és korlátot nélkülöző, egyoldalú értékesítést tartalmazó – tervezet, jelenlegi formájában nem elfogadható. Komoly társadalmi problémákat eredményezne, megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát, ráadásul komoly vagyonvesztést okozna.

Lakásvásár a Várban: van tapasztalat privatizálási szabályok jogi megalapozásához politikai haszonnal

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 15-20 százalékért vehetnek lakást hamarosan a Várnegyedben önkormányzati lakásokat bérlők, ugyanis a műemlékvédelem alatt álló ingatlanok eladását előkészítő törvényjavaslat Böröcz László tájékoztatása szerint hasonló kedvezményt adna a bérlőknek, mint amit azok kaptak, akik a rendszerváltás után megvásárolhatták bérleményüket.

Cser-Palkovics azt is ígérte, hogy a jogszabály véglegesítése előtt a következő napokban szakpolitikai javaslatokat fogalmaznak meg a kezdeményező képviselő felé.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.