A járvány csak egy titkos hatalomátvétel része – állította a konteóhívő, majd lecsaptak rá a rendőrök

A járvány csak egy titkos hatalomátvétel része – állította a konteóhívő, majd lecsaptak rá a rendőrök

A nyilvánosság számára zavart és nyugtalanságot keltő nyilatkozatokat, megosztásokat és álhíreket tett közzé az egyik legnagyobb közösségi oldalon 2020. március 20-ától kezdve egy 44 éves pécsi férfi – írja a Rendőrség honlapja. A posztokban azt híresztelte, hogy

a világon nincs koronavírus-járvány, az csupán egy titkos hatalomátvétel részét képezi.

Ennek úgynevezett bizonyítására a profilján megjelent nyilatkozataihoz részben valós híreket közölt – azonban hozzászólásaiban elferdítette a hírek tényleges tartalmát –, részben pedig a koronavírus tagadásával kapcsolatos, hamis, internetes videókat osztott meg.

A Pécsi Rendőrkapitányság nyomozói az elkövetéssel gyanúsítható férfit beazonosították, majd 2020. április 16-án rémhírterjesztés miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A lakásán megtartott kutatás alkalmával a rendőrök különböző informatikai eszközöket foglaltak le.

A koronavírussal kapcsolatos álhírekre figyelmeztetett már az Európai Parlament és az ENSZ is, a hazai hatóságok azonban nem szívesen árulják el, milyen ismérvek alapján minősítik a dezinformációt és a miszinformációt álhírnek.

Tele az internet álhírekkel, mégsem árulja el az operatív törzs, hogy mi számít annak

"Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel összefüggésben olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hogy a koronavírussal kapcsolatban milyen bődületes ostobaságok jelennek meg, valamint mik az ismert adatok, azt ebben a cikkben szedtük össze.

Injekciók és összeesküvés-elméletek helyett

Az utóbbi hónapokban a koronavírus mellett a különböző összeesküvés-elméletek, hagymázas injekciók, álhírek és tébolyult gyógymódok is elszaporodtak, párhuzamosan több tízezer virológus és háttérhatalom-szakértő felbukkanásával. Ahogyan az lenni szokott, az erre szakosodott kattintásvadász és álhíroldalak szintén aktivizálták magukat, követőik pedig még a korábbinál is gyorsabban terjesztik az ostobaság kórját.