Dudás Róbert nyílt levele: "El kell dönteni, hogy a lakosság van a kormányért, vagy a kormány a lakosságért"

Dudás Róbert nyílt levele: "El kell dönteni, hogy a lakosság van a kormányért, vagy a kormány a lakosságért"

Nyílt levélben kereste meg Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője Böröcz László fideszes képviselőt az önkormányzati ingatlanvagyon privatizációja ügyében, melyről maga a kormánypárti politikus nyújtott be törvényjavaslatot.

 

Újabb lépés az önkormányzatok ellen? - kezdi a Facebookon is közzétett levelét az ellenzéki képviselő, amit azzal folytat:

Elméletileg létezik olyan, hogy önkormányzati hatáskör és olyan is, hogy önkormányzati vagyon. Azért mondom, hogy elméletileg, mivel 2019 óta az önkormányzatok jelentős részét nem a kormánypárt vezeti, ezért a gyakorlat mást mutat. Folyamatosak az elvonások a gazdaságmentő csomag javára, amiből viszont nem a kiesett béreket pótolják, hanem várhatóan újabb stadionok lesznek építve belőle.

Dudás hozzátette azt is, hogy "működési képességük határára kerültek egyes helyhatóságok, hiszen az önállóan vállalt feladataik mellett lassan a kötelezőek finanszírozása is veszélybe kerül".

Majd óriási dérrel-dúrral bejelentik, hogy mentőcsomagot kapnak. Olyan összegben, ami a nem túl nagyot álmodott igényüknek, ami a közfeladatok ellátásához elengedhetetlen, mindössze a negyede, esetleg a harmada. És amikor már azt gondolná az ember, hogy nincs lejjebb, nincs hol lenyúlni a települési vezetést, akkor törvénybe iktatnak egy olyan intézkedést, ami a megmaradt vagyonuk felett rendelkezik

- fűzte hozzá.

Lakásvásár a Várban: van tapasztalat privatizálási szabályok jogi megalapozásához politikai haszonnal

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 15-20 százalékért vehetnek lakást hamarosan a Várnegyedben önkormányzati lakásokat bérlők, ugyanis a műemlékvédelem alatt álló ingatlanok eladását előkészítő törvényjavaslat Böröcz László tájékoztatása szerint hasonló kedvezményt adna a bérlőknek, mint amit azok kaptak, akik a rendszerváltás után megvásárolhatták bérleményüket.

A jobbikos politikus szerint "teszik mindezt úgy, hogy újra átnyúlnak az önkormányzatok feje felett, a kormány dönt olyan kérdésben, amihez semmi köze nem lenne, odaadják töredékáron az önkormányzati bérlakásokat azoknak a bérlőknek, akik lehet, hogy húsz éve, de az is lehet, hogy csak pár hónapja laknak az ingatlanban, ráadásul jutányos áron". Érvelése szerint 

azon túl, hogy így, mondhatni fillérekért jutnak egyesek budai vári lakásokhoz, minden város számára végzetes lépést készít most elő a kormány, mert most a bevételük megsarcolása után a vagyonukat is elveszi. S, teszi mindezt úgy, hogy az illetékeseknek semmi beleszólásuk nincs. Sarcol meg olyan testületeket, akik a kormánnyal ellentétben, nap mint nap azon dolgoznak, hogy az ott lakók érdekeit képviseljék, a helyi igényeket kielégítsék. Így viszont nehéz, sőt egyre kilátástalanabb.

Emellett úgy látja, "jól bizonyítja ez a lépés, hogy egy pesti irodából a valós problémákat nem lehet látni, még azt sem, hogy a főváros körzetei számára milyen hatással lesz, arról meg már nem is beszélve, hogy a vidék számára ez mit jelent".

Dudás szerint azonnal vissza kell vonni az előterjesztést, annak újbóli benyújtása egyféleképpen képzelhető el: az érintettekkel való egyeztetést követően, szakmai véleményre alapozva, az önkormányzat mellett a lakosság érdekének figyelembevétele mellett - fogalmazott, végül egy "nem túl nehéz kérdést" is intézett a fideszes Böröczhöz:

El kell dönteni, hogy a lakosság van a kormányért, vagy a kormány a lakosságért.

A javaslatod marhaság! - Így üzent a fideszes polgármester a fideszes honatyának az önkormányzati vagyon kijátszása kapcsán

Nem mindennapi esemény, hogy fideszes politikus nyíltan kritizál kormánypárti javaslatot, vagy annak benyújtóját, de ez az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok kiárusítása kapcsán mégis megtörtént. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere éles hangon kelt ki Facebook-oldalán Böröcz László törvényjavaslatával kapcsolatban.

Mint ismert, az utóbbi időben "házon belül", a kormánypárti oldalon is megfogalmazódtak többé-kevésbé kemény kritikák a szóban forgó fideszes módosítás kapcsán: Cser-Palkovics András székesfehérvári és Kovács Péter XVI. kerületi fideszes polgármesterek részéről is.

A fideszes Cser-Palkovics is kritizálta a Fidesz önkormányzati bérlakás-privatizációs javaslatát

Mint azt mi is megírtuk, Kovács Péter , a XVI. kerület fideszes polgármestere nyíltan kritizálta a szintén fideszes Böröcz László parlamenti képviselő önkormányzati bérlakások privatizációjára vonatkozó javaslatát. Mint fogalmazott: "Javaslatod, megítélésem szerint marhaság". Pénteken pedig az ugyancsak fideszes polgármester, Cser-Palkovics András is egyfajta bírálattal élt ugyanezen ötlet kapcsán, s ahogy a Facebookon írta, A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó.