Orbán szerint a kuratóriumok az államtól leválva valódi gazdái lesznek az egyetemeknek

Orbán szerint a kuratóriumok az államtól leválva valódi gazdái lesznek az egyetemeknek

Az egyetemektől azt várjuk, hogy ne középszerűek legyenek, hanem kiváló, minőségi szakembereket képezzenek; az állam ehhez kész finanszírozást biztosítani, az intézmények saját fejlesztési tervei alapján

- mondta Orbán Viktor, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közreműködésével tárgyalt, a modellváltó egyetemeket fenntartó 21 alapítvány kuratóriumi elnökeivel az ITM épületében.

A megbeszélésről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A kormányfő szerint nem csupán új irányítási rendszer, hanem egy teljesen új magyar egyetemi rendszer jött létre. A kuratóriumok valódi gazdái az egyetemeknek, amelyek leváltak az államról.

Egyetlen miniszter vagy államtitkár helyett a modellváltó intézményeknél huszonegy kuratóriumi elnök és több mint száz kuratóriumi tag felel a jövőben az oktatási és kutatási teljesítmény javításáért, a képzések színvonalának növeléséért

- közölte a kormány elképzelését a miniszterelnök. Orbán Viktor reményei szerint a modellváltó egyetemek küldetése, hogy Magyarország lokomotívjaiként húzzák előre hazánk gazdaságát, erősítsék versenyképességét.

A kurátorok névsoráról ebben a cikkünkben számoltunk be.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége két hete szavazta meg, a "közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról" szóló törvényjavaslatot (KEKVA). Ez azt jelenti, hogy a hazai felsőoktatási intézmények közel 70 százaléka alapítványi fenntartásba került. A Fidesz közvagyon-privatizálásaként is emlegetett húzását alaposan bebetonozta, ugyanis

- Az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható. 
- A kuratóriumok ezenkívül megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja.
- A vagyonkezelő közalapítványok pedig legalább 600 millió forintos vagyont kapnak indításként.
- Az állami vagyon alapítványi kézbe kerülésével tehát elveszíti közpénz jellegét, a több ezer milliárd forintnyi összegekről pedig a Fidesz által kinevezett kurátorok dönthetnek majd.

Palkovics László ITM miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy nem politikai alapon fog menni az egyetemi pénzosztás.

Az egyetemi modellváltást ugyanakkor éles kritikával illették az érintett szakszervezetek, oktatók, tanárok, a diákok, a hallgatói önkormányzatok, a társadalom jelentős része és nem utolsó sorban a parlament ellenzéki pártjai.

A leghangosabb és legkitartóbb ellenállás a  Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása során volt tapasztalható, de a kormányzati ellenpropaganda is hatásos volt. Az SZFE ellen indított hecckampány végül olyan szélsőséges reakciót is kiváltott, ami életveszélyes tettlegességgé fajult, miután egy férfi késsel arcon szúrt egy fiatal nőt, akin FreeSzfe szájmaszk volt.