Fehéroroszország megerősíti ukrajnai határát egy kvadrokopter okozta biztonsági incidens után

Fehéroroszország megerősíti ukrajnai határát egy kvadrokopter okozta biztonsági incidens után

A belorusz határőrség pokolgépek készítéséhez szükséges alkatrészekre is leltek ugyanabban a térségben.

A fehérorosz határőrség és védelmi minisztérium egy biztonsági incidens után megerősíti az ország Ukrajnával közös határát - tudatta pénteken közleményben a Vlagyimir Putyin szövetségese vezette Belarusz határőrsége.

A határőrség az MTI beszámolója szerint azt közölte, hogy szerdán a Homeli terület Jelszki járásában

a földre kényszerített egy úgynevezett kvadrokopter típusú, pilóta nélküli repülő szerkezetet, azaz drónt, amely illegálisan repült át Ukrajna irányából az ország határán.

A drón SD-kártyáján videófelvételeket találtak, amelyeknek az elemzése alapján megállapítható, hogy a repülő szerkezet információkat gyűjtött a határőrizeti létesítményekről - közölték.

Ezt megelőzően a héten a fehérorosz határőrség azt közölte, hogy pokolgépek készítéséhez szükséges alkatrészeket - két kilogramm plasztik robbanóanyagot és detonátorokat - találtak ugyanebben a térségben, és tudomásuk van arról, hogy ukránbarát orosz fegyveresek csoportja tartózkodik a Fehéroroszországgal határos ukrajnai térségben.

Emlékezetes, Oroszország mellett az Aljakszandr Lukasenka elnökölte országra vonatkozóan is épp néhány nap múlva, július 1-től lép érvénybe az Európai Unió Tanácsának rendelete, amely tiltó vámokat vet ki a két országból importált gabonatermékekre. Az oroszbarát országgal egyébként hazánk is élénk kapcsolatokat ápol a mai napig, ugyanis egy februári alkalom után egy hónapja Szijjártó Péter újra Minszkbe utazott, ahol fehérorosz hivatali partnerével találkozott.

(Címlapkép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Eurázsiai Gazdasági Unió tagállami vezetőit tömörítő Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén Moszkvában 2024. május 8-án. MTI/EPA/Reuters pool/Jevgenyija Novozsenyina)