Parlamenti kísérletek: a rendkívüli ülésben már nem, a bizottságban még lehet reménykedni

Kis magyar demokrácia.

Ma nyilvánvalóvá vált, amit eddig is tudtunk, a keddi rendkívüli parlamenti ülésen a kormánypártok részéről egyedül Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője vesz csak részt, és ő is csak addig, ameddig elmondja a napirend előtti felszólalását.

Utána hazamegy.

Ezzel pedig egészen biztosan határozatképtelen lesz a magyar Országgyűlés, így a választott képviselők nem kaphatnak választ az Orbán-kormánytól arra az egyszerű kérdésre, hogy az eddig a kampányra elköltött 22.200 millió forint ellenére, miért nem állította meg a jogi határzár azokat a bevándorlókat, akiket a magyar hatóságok oltalom alá vettek.

Arról egyébként már korábban tudtunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök január 30-án biztosan nem lesz Budapesten, hiszen Bécsben lesz hivatalos találkozója. Nyilván, ezzel Kövér László házelnök is tisztában volt, nemhiába választotta a nyolc lehetséges nap közül pont a keddit.

Ugyanakkor jövő csütörtökre ismét összehívta Molnár Zsolt a parlament Nemzetbiztonsági bizottságát, a testület szocialista elnöke eleget tett a jobbikos Mirkóczki Ádám kérésének, és meghívta az ülésre Pintér Sándor belügyminisztert, és Altusz Kristóf helyettes államtitkárt is.

Igaz, Molnár Zsolt mai közlése szerint Orbán Viktor is kap egy újabb lehetőséget arra, hogy beszámoljon az 1300 (+1000) befogadottról.

De szóba jöhetnek még az azeri számlák, a letelepedési kötvények és a moszkvai vízumgyár ügye is.

Már hazudni sem hajlandóak: Rogán Antal egysorosával válaszol a miniszter az azeri-kérdésekre

Emlékezetes, egy nemzetközi újságíró szervezet kiderítette,2012 és 2014 között 2,9 milliárd dollárt utalhatott át Azerbajdzsán feltehetőleg korrupciós célra különböző országoknak, s ebből 7,6 millió dollár 3 magyarországi cég bankszámlájára érkezett.Az ügy már csak azért is kínos, mert az utalások még az azeri baltás gyilkos hazaengedése - az örmény keresztények megalázása - előtt történt, így joggal él a gyanú, hogy a két eset között összefüggés lehetséges.

Persze, ha Szilárd engedi.