Így gazsulált Orbán Viktor az EU politikusainak az uniós csúcson

Így gazsulált Orbán Viktor az EU politikusainak az uniós csúcson

Ficótól kezdve Tuskon át Macronig próbálta több kollégájával is felvenni a külpolitika elveszejtett fonalait a magyar kormány feje Brüsszelben.

Orbán Viktor éppen a brüsszeli európai uniós csúcson tartózkodik, ahol számos hivatali partnerével láthatóan igyekezett javítani vagy csiszolni az országgal való kétoldalú kapcsolatokon, szövetségesi viszonyon.

Így az EU-csúcson természetesen több külföldi, EU-s ország politikusával is közösen fényképezkedett a kormányfő.

(Kép: Orbán Viktor kormányfő Donald Tusk lengyel miniszterelnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Brüsszelben 2024. március 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által pénteken közreadott fotók tanúsága szerint

a magyar miniszterelnök Robert Fico szlovák, Donald Tusk lengyel kormányfővel, Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel is próbált jó viszonyt kialakítani, fenntartani, vagy épp a diplomáciai menthetőt menteni.

(Kép: Orbán Viktor kormányfő Emmanuel Macron francia elnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Brüsszelben 2024. március 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Orbán Viktor Brüsszelben ejtette meg rádiós nyilatkozatát is a Kossuth rádióban. A megszokottnál is propagandaízűbb interjújában az önkormányzati és az EP-választást is szóba hozta, de nem maradhatott el a jól ismert gyurcsányozás, sorosozás, illetve brüsszelezés sem a békeharcos kormányfőtől. Beszédes az is, hogy a béke szó 7-szer, a háború kifejezése viszont 19-szer hangzott el Orbán szájából.

Csütörtökön Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel, Giorgia Melonival is fotózkodott, Facebook-posztjában pedig az ukrán gabona térnyerése miatt aggodalmaskodott, és a kormány által cserben hagyott gazdák dagályos védelmét hangoztatta.

Az pedig csak egy halk megjegyzést ér meg, hogy Orbán már gratulált is az ukrajnai háború kirobbantó, orosz elnökként újrázó Vlagyimir Putyinnak, egyedüli uniós vezetőként.

(Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő Robert Fico szlovák miniszterelnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Brüsszelben 2024. március 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)