Inotay Gergely: Felháborító, hogy egy távol-keleti multi érdeke felülírja a helyben lakók egészségét

Inotay Gergely: Felháborító, hogy egy távol-keleti multi érdeke felülírja a helyben lakók egészségét

A gödi akkumulátorgyár kapcsán tartott online sajtótájékoztatót Inotay Gergely, az Egységben Magyarországért váci jelöltje, illetve Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa, akik arról beszéltek a Samsung-gyár mellett tartott tájékoztatón, hogy az Orbán-kormány a multinacionális nagyvállalatok érdekeinek szolgáltatja ki a helyiek biztonságát és egészségét.

Dorosz Dávid szerint Orbán Viktor akkumulátorgyár-teleppé akarja változtatni Magyarországot, az ország több pontján is ilyen beruházásokba kezdtek bele, a környezeti szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva. Az Egységben Magyarországért dunakeszi képviselőjelöltje élesen kritizálta a Samsungot a jelentős szén-dioxid-kibocsátás és a szakszervezetek működésének évtizedes ellehetetlenítése miatt, az ilyen multiknak szolgáltatja ki Magyarországot Orbán. A kormányt is kritikával illette az ellenzéki politikus a különleges gazdasági övezet létrehozása miatt, amivel lényegében elvették az ellenzéki vezetésű Göd városától az iparűzési adóbevételeket és a területe egy jó részét, amit a körzet kormánypárti képviselője, Tuzson Bence némán tűrt.

Az ellenzéki gödi vezetés helyett a fideszes Pest megye osztogat, itt az eredmény

Azok után, hogy a gödi Samsung-gyárat az Orbán kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította, így az onnan származó nem kevés, 1,7 milliárd forintnyi iparűzési adóról az ellenzéki vezetésű település önkormányzata helyett a fideszes irányítású Pest Megyei Önkormányzat dönt, több furcsaságot is tapasztalni lehet - írja a Magyar Narancs.

Inotay Gergely Vác alpolgármestereként arra hívta fel a figyelmet, hogy a Samsungtól nagyjából napi tízezer köbméter kétes összetételű szennyvíz érkezik majd a Pest megyei településre úgy, hogy erről a helyieket senki nem kérdezte meg. A körzet kormánypárti képviselője, Rétvári Bence pedig minderről semmit sem mond, ehelyett rétest osztogat. Az összefogott ellenzék váci jelöltje felháborítónak nevezte, hogy

egy távol-keleti multi érdeke felülírja a helyiek egészségét, felülírja a helyieknek a gazdasági érdekeit, felülírja a helyieknek a biztonságát

 

Bezárul a kör: Rétvári Bence az általa is irányított Emmitől milliókat kapott a kampányeseményeire

Mint arról az N1TV a napokban beszámolt, 8 millió forint támogatást kapott a Dunakanyari Védegylet Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumától még a 2018-as országgyűlési választás kampányidőszaka előtt, amiből egyebek mellett azokat a Váci Polgári Esteket is megtartották, amely köztudottan a KDNP-s országgyűlési képviselő, Rétvári Bence kampányeseményének számított.

Vác alpolgármestere élesen bírálta a Pest Megyei Kormányhivatal azon megállapítását is, hogy a felépülő szennyvízvezetéknek és szennyvíztisztítónak nem lesz jelentős környezeti hatása, még csak környezeti hatástanulmányt sem kell készítenie a beruházást végző Mészáros-cégnek.

Egy másik beruházás kapcsán szintén aggódnak a helyiek Inotay Gergely szerint: a legnagyobb váci lakóteleptől néhány száz méterre a Samsung-gyárból származó veszélyes anyagokat fognak tárolni a kormány döntése értelmében.