Inotay Rétvári közpénzből finanszírozott kampányáról: A rétessütő bódéjába bebújva a valódi kérdéseket megkerüli

Inotay Rétvári közpénzből finanszírozott kampányáról: A rétessütő bódéjába bebújva a valódi kérdéseket megkerüli

Ahogy arról korábban beszámoltunk, valószínűsíthetően Rétvári Bence iskolatársaival, munkatársaival, újbudai barátaival egy több alapítványból álló hálózatot hozott létre Vácon, amely néhány év alatt milliárdos támogatásokat szívott fel. Ezekből a későbbiekben Rétvári számára rendeztek kampányeseményeket, de több rendezvényen fővédnökként is felbukkant. Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a támogatások között bőven akadnak olyan tételek, melyeket az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) utalt ki, az a minisztérium, melynek mininszterhelyettese maga Rétvári Bence. Erről bővebben itt írtunk:

Közpénzből kampányesemény? Rétvári Bence, aki az állami támogatások fényében tündököl

Jakab Péter, a Jobbik elnöke vasárnap délelőtt Vácon rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a helyi fideszes jelölt, Rétvári Bence a tudomása szerint "iskolatársaival, munkatársaival, újbudai barátaival egy több alapítványból álló hálózatot hozott létre, amely néhány év alatt milliárdos támogatásokat szívott fel". Ezekből a későbbiekben Rétvári számára rendeztek kampányeseményeket, de több rendezvényen fővédnökként is felbukkant.

A képlet nem túl bonyolult: akad négy alapítvány, a Dunakanyari Védegylet Alapítvány, a Szabadságvédő Alapítvány, a Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány, valamint a Családháló Alapítvány, melyek elnöki székeiben Rétvári Bencéhez köthető személyek ülnek. Ezek az alapítványok aztán pályázatok, egyedi támogatások révén közpénzeket igényelnek és nyernek el különféle eseményekre vagy éppen fejlesztésekre. Amint ezek megvalósulnak jön Rétvári Bence, aki többnyire fővédnökként ünnepélyes keretek között beszédet mond, fotózkodik vagy szalagot vág.

Bár szerettük volna, ha Rétvári Bence és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kommentálja az alapítványok és a rendezvények körüli furcsaságokat, valamint Jakab Péter közpénzekkel való visszaélésre vonatkozó állításait, eddig nem sikerült elérnünk sem őt, sem pedig a minisztériumot. 

Felháborítónak tartom. Azt hiszem ez a legjobb szó minderre. A közpénzek ilyenfajta elsíbolása helyett praktikusabb lett volna Pest megye 4-re költeni az alapítványi forintokat. Ezeket alapvetően is gyűlöletpropagandára és Gyurcsány-matricákra költötték

- reagálta lapunknak Rétvári kihívója, Inotay Gergely. Az Egységben Magyarországért helyi jelöltje úgy véli enélkül is jókora hátrányból kellett felzárkóznia Rétvári mellé, amit csak nehezített számára, hogy a Fidesz a térségben erőteljesen beindult a kampány végére, amit a Vácon kihelyezett és megrongált plakátjai is jól mutatnak. 

Ezek politikai performanszok. A rétessütő bódéjába bebújva a valódi kérdéseket megkerüli. Ő az alattvalókat szereti

- jellemezte az ellenzéki politikus Rétvári kampánystratégiáját, melynek legfőbb eleme az események megnyitásán való tündöklés a gondosan kiválasztott sztárfellépőkkel karöltve.

Arra, hogy az alapítványok miként játsszák át az állami pénzeket, példaként hozta fel a zebegényi Millenniumi Dohány Pavilon felújítását, ami a 2020. évi költségvetésből már konkrét kormányzati támogatási összeget, 1,2 milliárd forintot kapott, majd idővel ez az összeg 3,52 milliárd forintra kúszott fel. A két éve tetszhalott állapotban lévő projekt kapcsán azóta sem történt egy kapavágás sem, ugyanakkor a felújítást végző, hivatalosan egy főt számláló Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány 500 millió forintot kapott a működésére.

Inotayt arról is kérdeztük, hogy várható-e az ellenzék részéről a későbbiekben az alapítványi ügyek jogi útra terelése:

Természetesen, hiszen közpénzekről van szó! Április 3-a után kell ebbe mélyebben belemenni, amikor kialakul egy új helyzet. Akkor kell vizsgálni, hogy mennyire törvény- és jogszerű, hogy Rétvári EMMI-s alkalmazottait kormányzati pályázatokból a rájuk ruházott alapítványokon keresztül támogatják. 

Mint mondja, ezek a gazdasági ügyletek nem maradhatnak megtorlás nélkül, hiszen ahogy ő is elvárja a választóitól, hogy szembesítsék, ha közpénzekkel hűtlenül bánik, Rétvárit is felelősségre kell vonni.