Jobbik-Konzervatívok: Orbán hallgatása a Fidesz oroszbarát külpolitikájának legfőbb bizonyítéka

Jobbik-Konzervatívok: Orbán hallgatása a Fidesz oroszbarát külpolitikájának legfőbb bizonyítéka

A konzervatív ellenzéki párt szerint itt az ideje, hogy végre színt valljon a Fidesz vezérkara – ideértve a külügyminisztert és a miniszterelnököt is – az '56 emlékét gyalázó és a magyar szuverenitást megkérdőjelező posztszovjet orosz tankönyvről.

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke és Potocskáné Kőrösi Anita a párt elnökhelyettese a fideszes Szijjártó Péter Külügyminisztériuma előtt tartott csütörtökön sajtótájékoztatót az orosz tankönyvbotránnyal kapcsolatban.

Brenner Koloman szerint Szijjártó Péternek külügyminiszter ahelyett, hogy a Győzike Show-ban ripacskodik, már nagyon régen be kellett volna kéretnie az orosz nagykövetet, sőt tiltakozó jegyzéket kellett volna átadnia neki arról, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar hőseit fasisztának bélyegző, és az 1990-es szovjet kivonulást hibás döntésként bemutató orosz tankönyv a kommunista Szovjetunió ideológiáját tükrözi, és ekként Magyarország számára elfogadhatatlan. Úgy véli:

"Beszédes ez a hallgatás a Külügyminisztérium, a külügyminiszter és az egész fideszes vezérkar részéről!"

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: korábban Kocsis Máté fideszes frakcióvezető felrótta a Jobbik-Konzervatívoknak, hogy miért mondják azt a kormányra, hogy oroszpárti. Szerinte akkor itt az ideje megmutatni, hogy nem azok: ki kell állni és el kell ítélni azt, ami történt, azt a gyalázatot, ami 1956 hőseit érte. Felidézte:

Nekünk, a Jobbiknak adta át Pongrácz Gergely az 1956. október 26-án a pesti srácokat győzelemre vezető '56-os hős, '56 lyukas zászlaját. Mi ezt magasra tartjuk, és továbbra is azt valljuk: Ruszkik haza!

Brenner Koloman elvitte Szijjártó Péter számára Rainer M. János "Az 1956-os forradalom" című könyvét, amiből a külügyminiszter tanulhat a történelemről.

A konzervatív párt frakcióvezető-helyettese szerint el kellene gondolkodni, hogy hová jutott a fideszes külpolitika az elmúlt 13 év alatt. Hogy hogyan jutottunk oda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök rezzenéstelenül végighallgatta, ahogy Vlagyimir Putyin 2022. februárjában mellette állva ismertette az úgynevezett "Brezsnyev-doktrínát", ami arról szól, hogy Közép-Kelet-Európa gyakorlatilag szovjet-orosz érdekszféra. Rámutatott: most tulajdonképpen ugyanez ismétlődött meg az orosz emlékezettörténetben az által, hogy egy tankkönyvben az orosz fiatalok ezt a narratívát tanulhatják.

Ezzel gyakorlatilag befejeződött a Szovjetunió és a sztálinista múlt tisztára mosása. Ez megmutatta, hogy nem lesz jó vége annak a fideszes külpolitikának, hogy olyan keleti, autoriter rendszerekkel túl közeli kapcsolatot építenek ki, mint Oroszország vagy Kína.

Mint a Külügyi Bizottság elnöke hangsúlyozta: nekünk minden égtáj felé kiegyensúlyozott gazadasági és politikai kapcsolatokra kell törekednünk, de a kormány keleti irányú külpolitikája már kibillent az egyensúlyból. Ennek a kizárólagosan érdekalapú politizálásnak véget kell vetni – nyomatékosította Brenner Koloman.

A Jobbik-Konzervatívok, mint az egyetlen nyugati és NATO elkötelezettségű jobboldali párt a józan ész és a nemzeti szuverenitás talaján állva azt követeli, hogy a kormány vonja le végre a megfelelő külpolitikai következtetéseket. Hangsúlyozta:

Ne hagyjuk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kivezesse hazánkat az Európai Unióból, mert mi tudjuk, hogy Európa és a NATO jelenti a biztonságunkat!

Az ellenzéki felszólaló kiemelte: míg az Orbán-kormány külpolitikáját az európai szövetségeseink, köztük a lengyel barátaink is oroszbarátnak tartják, addig a magyar nemzeti érdek sérül.

Potocskáné Kőrösi Anita emlékeztetőül elvitte Szijjártónak a fideszes Alaptörvény aktuális helyzetre vonatkozó részletét.

Végül Brenner szavait azzal zárta: a Jobbik-Konzervatívok türelmetlenül várja, hogy végre megszólaljon a külügyminiszter, a fideszes frakcióvezető, és a miniszterelnök is ezzel a gyalázattal kapcsolatban!

(Címlapkép és fotók: Béli Balázs/Alfahír)