A jobbikos jelölt szerint Esztergomban sem köthető sok pozitívum a Fideszhez

Nunkovics Tibor szerint kormánypárt érdekei nem egyeznek az emberek érdekeivel.

Komárom-Esztergom megye 2. számú választókerületében sem ígérkezik könnyű menetnek április 8-a, ám a kireszavazzunk.hu adatai szerint ön a legesélyesebb arra, hogy kiüsse a nyeregből a Fidesz jelöltjét. Hogy látja, Hódmezővásárhely után számíthat a kormányváltást akaró baloldali választók voksaira? Esetleg Vadai Ágnesben lesz annyi alázat, hogy nem próbálja meg fölöslegesen megosztani az ellenzéki szavazatokat?

Valóban, az Iránytű Intézet friss felmérése szerint nekem van a legnagyobb esélyem a Fidesz leváltására.

"Azonban ennél sokkal többet elmond az erőviszonyokról az a rengeteg támogatás, amit az elmúlt években kaptam a térségben élőktől."

Igen, években. Ugyanis én vagyok az egyetlen jelölt, aki a 2014-es választásokat követően is folyamatosan jelen volt az utcán, az emberek között, mert engem nemcsak akkor érdekel a véleményük, amikor jönnek a választások.

"És bizony egyre több kiábrándult baloldali szavazó keresett fel és egyre többen biztatnak közülük támogatásukról. De ugyanez igaz a csalódott fideszes szavazókra is."

Sőt, már a korábban nem szavazók érdeklődése is kézzel fogható. Összességében azt mondhatom, hogy Hódmezővásárhelytől függetlenül számíthatok egy nagyarányú átszavazásra, persze erre a Csongrád megyei város eredménye még jobban rásegíthet.

"Vadai Ágnesnek azt kell belátnia, amit az elmúlt hónapban mindenki próbál vele finoman közölni a baloldalon: az itt élők csalódtak benne."

Ugyan négy éve innen jutott be listáról, de nem is tudom, volt-e az itt élőket érintő felszólalása a Parlamentben. Vagy járt-e egyáltalán a térségben azon kívül, hogy egyszer tartott egy migráció melletti fórumot Dorogon. A munkahelyére sem jár be rendszeresen, de a fizetését azért felveszi, most pedig megjelenik, és azt várja, hogy mindenki a nyakába boruljon. Nem 2014-et írunk, az erőviszonyok komolyan átrendeződtek.

"Ha Vadai Ágnes valóban kormányváltást akar, akkor visszalép. Itt csak nekem van reális esélyem Völner Pál és a Fidesz leváltására, más játékos ennél az asztalnál most nem ül."

A kormánypárt jelöltje országosan is erős embernek számít, mégsem mondható, hogy komoly eredményekkel büszkélkedhetne a saját választókerületében, hacsak az erőltetett egészségügyi központosítást nem soroljuk ide. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház kapcsán a választók már tapasztalhatták, mekkora köszönet van abban, ha egy fideszes politikus áll ki az érdekeikért.

Azt hiszem ilyenkor szokták mondani, hogy valaki nem híres, hanem hírhedt.

"Sok pozitívumot az itt élők nem tudnak Völner nevéhez kötni, nekem például egy sem jut az eszembe."

Azt mondjuk senki sem vághatja a fejéhez, hogy nem tenne eleget a kötelezettségeinek: amikor egy EU-s forrásból épült homokvárat, vagy egy 2078-ban induló beruházás hatástanulmányát kell promotálni, ahhoz nagyon ért. Az egészségügyi rendszer folyamatos leépítésben természetesen ő játssza a közvetítő szerepet a kormány és az egészségügyi intézményeink között.

"Az 'eredményeket' pedig sajnos a saját bőrünkön tapasztaljuk."

Éppen ezért fogunk kormányon több pénzt fordítani az egészségügyi rendszerre, így az esztergomi kórházra is, hosszútávon biztosítva ezzel a szakellátás megmaradását a dorogi kórházban. Meg fogjuk becsülni az egészségügyi dolgozókat, javítani fogjuk a körülményeiket és megerősítjük az alapellátását, valamint a prevenciót is támogatjuk majd.

A térségben akad egy látszólag véget nem érő történet is: ön mit tippel, mikorra fejeződik be a Budapest-Esztergom vasútvonal immár 120 milliárdra rúgó korszerűsítése? Ennél is jobb kérdés, hogy Völner Páltól vajon mennyire várható, hogy utánajárjon a rengeteg bosszúságot, ám annál kevesebb érdemi fejlesztést eredményező beruházás felelőseinek?

Egyértelmű, hogy államtitkár úr "Európa legdrágább vasútvonalával" kikerült a pártkosárból 2014-ben. Nem is volt államtitkár egy darabig és az élvonalba sem sikerült visszakerülnie, ez a listás helyéből is érződik.

"Ez a felújítás a korrupció és a hozzá nem értés iskolapéldája."

Felelősök nélküli kivitelezési hibák sorozata és "váratlan" költségek garmadája terheli a projektet.

"Eközben pedig van merszük mindent arra fogni, hogy a kisajátítások miatt húzódott el a beruházás, szerintük tehát a vonalmentén élők a felelősek."

Arról nem is szólva, hogy napjainkban a "heringjáratok", a késések és járatkimaradások, valamint Mészáros Lőrinc R-Kordja jellemzi a vonalat. Egészen áprilisig, ugyanis a Jobbik választási győzelmét követően ki fogjuk vizsgálni ezt és az ehhez hasonló beruházásokat, a felelősöket pedig kíméletlenül el fogjuk számoltatni.

A választókerület állapota sem éppen egy sikertörténetet mutat: nyolc év Fidesz-kormányzás után az emberek úgy látják, hogy borzalmas állapotban van az infrastruktúra, csak a nagyobb településeken lehet munkát találni, a térség pedig még mindig nem rendelkezik autópályával. Kormányzati tehetetlenséggel állunk szemben, vagy az egyéni képviselő lobbierejének teljes hiányát jelzik ezek az észrevételek, esetleg valami másról lehet szó?

"A térség fideszes elöljáróinak érdekei nem egyeznek az emberek érdekeivel."

Ugyanaz történik, mint az elmúlt 28 évben bármelyik kormány alatt: a nagyok megszedik magukat, a kicsik kárára. A különbség annyi, hogy a Fidesz intézményesítette és tökéletesítette a korrupciót. Elég csak az Elios-botrányra gondolni, ami kiváló példája annak, hogyan működik a maffiahálózat.

"Egészségügy, közlekedés és úthálózat fejlesztése, a bérek megemelése, valamint a kivándorlás és a korrupció megállítása - ezek azok a legfontosabb vállalásaim, amelyeket meg fogok valósítani."

A közlekedésre visszatérve pedig, az M0-ás körgyűrű befejezése, és ezáltal az M10-es autóút megépítése komoly lehetőségeket nyitna meg a térség előtt. Ezt pedig kormányon meg is fogjuk valósítani, ahogy a mellékutak javítását is.

"Esztergom és környező kistelepülések hatalmas turisztikai lehetőséget rejtenek magukban, de ezek kiaknázatlanok vagy nagyon kezdetlegesek a nem megfelelő támogatási rendszer miatt."

Hogyan akarjuk például Esztergomot vonzóvá tenni a külföldiek előtt és növelni az itt eltöltött vendégéjszakák számát, ha a standolások során nekem kell a Széchenyi térnél vagy a Bástya áruház előtt útbaigazítani a turistákat? Azt hiszem, itt egy dolog hiányzik valójában: az akarat és a szaktudás ötvözése. Ezt fogják tőlem megkapni az itt élők megválasztásom esetén.

Fideszes ellenfele a közelmúltban, a kormányzati propaganda részeként hosszan értekezett arról, hogy a teljes ellenzéket Soros György mozgatja, mindenki lebontaná a határkerítést és migránsokat telepítene az országba. Ön kigondolta már, hány bevándorlót szeretne látni Komárom-Esztergom megyében?

Jóval kevesebbet, mint amennyit Völner Pálék beengedtek.

"Amellett, hogy az egyre gyomorforgatóbb fideszes kampányokra milliárdokat költöttek, csak kibújt az Altusz a zsákból és kiderült, hogy 2300 migráns engedtek be az elmúlt években Magyarországra."

És most ezek az emberek azt hazudják, hogy mi bontanánk le a kerítést? Mi, akik elsőként javasoltuk a megépítését? Vicces. Mint ahogy az is, hogy fideszes ellenfelem korábban jogi határzár megvalósításakor arról beszélt, hogy azért van rá szükség, hogy ne kelljen betartani a Genfi Egyezményt, most pedig annak betartására hivatkoznak.

"Ezzel kapcsolatban nyugodt szívvel kimerem jelenteni az itt élőknek, hogy Orbán megy, a Jobbik jön és a kerítés marad. Sőt a kerítés mellé felállítjuk a határőrséget is."

Esztergomban is csak a Jobbik jelöltje győzheti le a Fideszt

Az Iránytű Intézet nyilvánosságra hozta a választókerület legfrissebb eredményeit, amiből világosan látszik, Nunkovics Tibor most már karnyújtásnyi távolságba került a kormánypárti vetélytársával szemben.További bizakodásra okot adó tény, hogy az esztergomi térségben is óriási erőt képviselnek azok, akik el fognak menni szavazni április 8-án, de vagy nem árulták el, hogy kire, vagy pedig még bizonytalanok a választásukban.Mindkét esetben feltételezhető, hogy ellenzéki jelöltet támogatnak, támogatnának, kérdés, hogy kit.