Káslerék tagadják a kórházbezárásokat - mert minden évben megkérdezik, kell-e ennyi kórházi kapacitás

Káslerék tagadják a kórházbezárásokat - mert minden évben megkérdezik, kell-e ennyi kórházi kapacitás

A Kásler Miklós vezette gigaminisztérium dühödt közleményben reagált Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tegnap esti Facebook-bejegyzésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "szándékos rágalmazásnak és félremagyarázásnak tartja" a baloldal (sic! - nem is tudtuk, hogy Kunetz Zsombor a baloldal) részéről, hogy a kormány kórházbezárásokra készülne.  

"Semmilyen kórházat nem akarunk és nem is fogunk bezárni"

- közölte az Emmi szombaton az MTI-vel, hozzátéve: a kórházbezárás a Gyurcsány-kormány programja volt.
  
A minisztérium kiemelte: Kunetz Zsombornak mint egészségügyben jártas elemzőnek pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy a minisztérium szokásos évi körlevelében mindig megkérdezi az egészségügyi vezetőket, hogy a lakosság aktuális egészségügyi helyzetében milyen ellátásra van szükség minőségileg és mennyiségileg egyaránt.

"Ez soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog! Mi a Gyurcsány-kormánnyal ellentétben az egészségügyi dolgozókkal történő együttműködésben gondolkodunk, hogy az intézmények bevonásával a betegek a lehető legjobb egészségügyi ellátásban részesüljenek"

- fogalmaztak a közleményben.

A Kunetz Zsombor által megosztott minisztériumi levélben "a miniszter úr kérésének megfelelően" azt kérik a szakmai tagozatoktól, hogy

"az egészségügyi rendszer átalakításának hosszú távú tervéhez tegyenek javaslatot arra vonatkozóan", hogy az adott szakterületen "országos lefedettséggel hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség, milyen kapacítással és geográfiai elhelyezkedéssel".

Az egészségügyi szakértő ezt azzal kommentálta, hogy teljesen szétverték az egészségügyi ellátórendszert a jogállási törvénnyel, így kórházakat, rendelőintézeteket kell bezárni.

"Ezt meg nem szakmai alapon, hanem ötlettszerűen, az igényeket nem ismerve  a kialakult mutyik mentén teszik meg. Akkor lehet kapacitásokat megszüntettni, ha előbb gondoskodnak annak valamilyen szintű helyettesítéséről. Így a következő 15 évre annak a reményét is el lehet venni, hogy egyszer felépülhet egy európai színvonalú egészségügyi ellátórendszer"

- írta a tegnapi bejegyzésében. 

Fideszes agymosás: az orvosmaffia kelti a hisztériát az ágyszámcsökkentés miatt

2020-ban visszatért a Gyurcsány-korszak, legalábbis az egészségügyben. Egészen durva visszahallani a HírTV Sajtóklubjában az SZDSZ reform-meglátásait. Ahogy arról már beszámoltunk, a világjárvány alatt a Kásler Miklós vezette egészségügyi kormányzás 60 százalékos ágyfelszabadítást (több mint 36 ezer ágyról van szó) rendelt el, ami a hazaküldött betegek családjainak beszámolója szerint eléggé érzéketlen döntés volt.

Hogy nem zörög a haraszt, azt már a koronavírus-járvány kezdetén megtapasztalhattuk. 

Ahogy elkezdődtek a megbetegedések, Kásler Miklós felszámolta a kórházi ágyak egy jelentős részét. És bár a minisztérium szerint nagyjából 1300 beteget érintett az Orbán-kormány kórházi reformja, a kiperelt adatokból kiderült, 19 165 beteget küldtek el a kórházakból. 

Emlékezetes az is, hogy az Orbán-kormány szintén a járványt kihasználva vezette be az új egészségügyi jogviszonyt, amelynek eredményeként legalább 5 ezer egészségügyi dolgozó (köztük orvosok és ápolók) hagyta el az állami szektort.