Müller Cecília levelet küld a nyugdíjasoknak, amivel regisztrálhatnak a védőoltásra

Müller Cecília levelet küld a nyugdíjasoknak, amivel regisztrálhatnak a védőoltásra

Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fordul a nyugdíjasokhoz, a borítékhoz egy regisztrációs lapot mellékelnek, aminek kitöltésével és ingyenes válaszborítékban való visszaküldésével jegyezhetik elő magukat védőoltásra – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely azt mondta: az oltás önkéntes lesz, és mindvégig állami koordinálás alatt tartják. Az érdeklődők két módon jelentkezhetnek majd a koronavírus elleni vakcina beadatására: a nyugdíjasok számára küldött levélen túl jövő héten indul egy új honlap a vakcinainfo.gov.hu címen, ezen bárki jelezheti, ha igényt tartana a védőoltásra.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy a járvány miatti korlátozásokat milyen formában módosítják, de a tájékoztatás szerint Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg is konzultációkat folytat a szakmai érdekképviseletekkel arról, hogy ők milyen lépéseket tartanának indokoltnak.

Gulyás Gergely azt mondta, fertőzöttség szempontjából a 27 uniós tagállamból a 12. helyen áll Magyarország, a halálozási adatok pedig egyelőre kedvezőbbek az uniós átlagnál, noha folyamatosan rekordokat döntenek az esetszámok.

A miniszter kitért Szájer József volt fideszes EP-képviselő kábítószeres szexbotrányára is, de azon túl, hogy felolvasta Orbán Viktor korábbi nyilatkozatát, többet nem mondott. A kormány nem kommentálja azokat a találgatásokat sem, hogy „Brüsszel bosszújáról”, vagy titkosszolgálati akcióról lehet-e szó a fideszes politikus lebuktatása ügyében.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd által írt gázkamrázós-sorosozós publicisztikáról azt mondta, azzal a kormány nem ért egyet, mert a hétköznapi életben tapasztalt visszásságokat nem szabad összehasonlítani a holokauszttal. Ugyanakkor a kormány elfogadja Demeter bocsánatkérését és azt, hogy visszavonta írását, magyarul nem fogják lemondatni.

A miniszter megerősítette azt is, hogy tényleg őrizetbe vették az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkárát, Nagy Jánost egy korrupciós ügy miatt.