Majdnem Gyurcsány szintjére esett a Fidesz bukott köztársasági elnökének népszerűsége a pedofilbotrány miatt

Majdnem Gyurcsány szintjére esett a Fidesz bukott köztársasági elnökének népszerűsége a pedofilbotrány miatt

Novák Katalinon csattant az ostor K. Endre kegyelmi ügyében. A budapestiek egyértelműen haragszanak rá, és a lemondása sem segített sokat a helyzetén. Orbán Viktor bujkál a nyilvánosság elől.

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő bűntárs, K. Endre kegyelmi ügye az Orbán-rezsim 14 évének legnagyobb botránya. A Fidesz másik bukott köztársasági elnökének, Schmitt Pálnak a diplomabotránya, Borkai Zsolt győri fideszes polgármester adriázása, de még Szájer Zsolt Fidesz-alapító brüsszeli melegorgiája és Kaleta Gábor pedofil nagykövet botránya sem váltott ki ilyen szintű indulatokat a közvéleményben.

A Fidesz két vezéráldozattal próbálta megúszni, hogy rájuk égjen a botrány: Novák Katalin mellett Varga Judit ex-igazságügyminisztert is lemondatták.

A Rogán-féle propagandagépezet jó előre lemérte, hogy a köztársasági elnöknek mennie kell, sőt azt is elkezdték keresni, hogy ki lehetne Orbán következő bábja a Sándor-palotában. De nem csak az ő méréseik alapján tűnik úgy, hogy Novák Katalin ideje leáldozott.

A 21 Kutatóközpont a fővárosban végzett reprezentatív közvélemény-kutatást. Az ügy több tényezőjére is rákérdeztek. Az adatfelvételt botrány kirobbanása után egy héttel, Orbán Viktor alkotmánymódosításos bejelentése után egy nappal kezdték, és Novákék lemondása után két nappal fejezték be – írta meg a 24.hu.

A válaszadók közel fele (45%) a fideszes pedofilbotrányt tartja az elmúlt időszak legfontosabb politikai eseményének. Novákék lemondatása csak olaj volt a tűzre: a később megkérdezettek nagyobb arányban adták válaszként a kegyelmi ügyet. Az ügy közismertségét az is mutatja, hogy a 47 százaléka kifejezetten sokat, vagy sokat beszélget róla barátaival, ismerőseivel. Mindössze 20 százalék nem beszélgetett erről másokkal.

Alapvetően jó ötlet volt Orbán részéről a vezéráldozat: az összes válaszadó háromnegyede, és a fideszesek közel fele (44 százalék) is úgy véli, Nováknak mennie kellett. A pedofilbotrány a lemondás ellenére is drámai visszaesést okozott a fideszes köztársasági elnök megítélésében.

Novák alig maradt le az örök utolsó helyezett Gyurcsány Ferenc mögött, azaz majdnem olyan népszerűtlen, mint a Fidesz-propaganda legfőbb céltáblája.

Az 1-től 5-ig tartó népszerűségi skálán, az összes válaszadó több mint fele (51%) adott 1-est, amivel így 2,3 pontos végeredményt ért el közel azonos eredményt produkálva, mint a mindenkori sereghajtó Gyurcsány, aki 2 ponton áll.

Orbán Viktor viszont nagyon óvatos, ezért hat napja hallgat az ügyben és a botrány kirobbanása óta csak egyszer szólalt meg a nyilvánosság előtt.

(Címlapkép: Gyurcsány Ferenc pártelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én. MTI/Hegedüs Róbert)