Meghátrálásra kényszerítették a katolikus egyházat: nem irtják ki a szegediek erdőjét

Meghátrálásra kényszerítették a katolikus egyházat: nem irtják ki a szegediek erdőjét

A sport és a vallás is fontosabb szempont a Fideszben és kapcsolt szervezeteiben, mint a fák és az erdők. A Szeged-Csanádi Egyházmegye most mégis eláll Szeged egyik utolsó fás területének lecsupaszításától.

Nem fognak erdőt irtani Szegeden, mivel a csongrád-csanádi vármegyeszékhely helyett Mórahalomra fog három futballpályát és egy iskolát felépíttetni a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Szent Gellért Fórum második ütemében – derül ki az egyházmegye sajtóközleményéből.

„Magyarország kormánya 2018-ban döntött úgy, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Szent Gellért Fórum második ütemeként megvalósuló katolikus általános iskola és gimnázium létrehozását” – írták. Ez egyben magyarázat is arra, miért volt eddig érinthetetlen a szegediek által annyira nem kívánatos beruházás.

Szegeden komoly indulatokat kavart az, hogy az egyházmegye hat hektárnyi erdőt akart kivágatni, hogy három futballpályát és egy iskolát építtessen a Szent Gellért Fórum nevű egyházi stadion mögött.

2023 őszén óriási felháborodást váltott ki az erdőirtás terve, amit tiltakozási hullám követett. Decemberben végül az ellenzéki városvezetés a fideszes képviselők együttműködésével védettnek nyilvánította az erdőt, amit korábban az állam ingyen adott oda az egyháznak.

A katolikusok arra hivatkozva nem fogadták el a Szeged által az építkezés céljára felajánlott telket, hogy a meglévő napelemparkjuk és a termálvíz nyújtotta lehetőségeket csak akkor tudják megfelelően kiaknázni, ha az erdő helyén építkeznek.

Az azóta a pedofilbotrányba belebukott Novák Katalintól is segítséget kértek az erdő barátai, de a fideszes köztársasági elnöknek „barátnős hétvégéje” volt.

Szegedi látogatása során környezetvédelmi tüntetésbe pottyant bele Novák Katalin még januárban, ahol a tömeg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Püspöki Hivatala előtt követelte, hogy ne a püspöki stadion melletti hathektáros véderdőhöz építsen futballpályákat, mert akkor a fák jelentős részét ki kell vágni. Novákot nem érdekelte a helyiek gondja, helyette magánprogramjára sietett, mondván „barátnős hétvégéje” van.

Az egyházmegye arról írt szerda este megjelent közleményében, hogy a beruházást a nyugati irányban 20 km-re található Mórahalmon valósítják meg, mivel a település önkormányzata ingyenesen felajánlott egy közel 10 hektáros területet a tervezett a komplexum felépítésére.

Arról nem írnak, hogy az ellenzéki városvezetés, illetve a szegedi civilek ellenállása is befolyásolta volna őket, de ebből az esetből, valamint az alsózsolcaiak példáján is látszik, hogy újra meghátrált a Fidesz.

(Címlapkép: Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitóján a Szegedi Dómban 2022. szeptember 14-én. MTI/Ujvári Sándor)