Sas Zoltán: Minden rendőr tudja, hogy a testkamera az ő munkájukat segíti, és akár életet is menthet

Sas Zoltán: Minden rendőr tudja, hogy a testkamera az ő munkájukat segíti, és akár életet is menthet

Jobbikos javaslatra végre bevezetésre került a testkamera a fővárosi rendőrállomány részére. A párt rendvédelmi szakpolitikusa szerint ki kéne terjeszteni az egész országra, hiszen a rendőrök elleni támadások sem korlátozódnak Budapestre.

Sas Zoltán, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője és rendvédelmi szakpolitikusa az év elején javaslatot tett arra, hogy az egész ország területén vezessék be a testkamerákat a rendőri állomány számára. Egyelőre a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) vezetik be az eszközt. Erről kérdeztük Sas Zoltánt. Interjú.

Mi indokolta leginkább, hogy a budapesti rendőröket testkamerákkal szereljék fel?

Megháromszorozódott a rendőrök elleni támadások száma az elmúlt években. Sajnos idén már két rendőr is életét vesztette ilyen erőszakos támadások során, és többen megsérültek. A nemzetközi, és más területen de hazai gyakorlat azt mutatja (MÁV), hogy a testkamerának részben megelőző hatása van.

A tapasztalataim alapján senki nem követ úgy el bűncselekményt, ha tudja felvétel készül róla-, részben pedig a rendőri intézkedést a későbbiekben sokkal egyszerűbb kivizsgálni, elemezni vagy akár oktatni ha van róla felvétel.

Ezen okok miatt is tettem rá javaslatot a Belügyminisztériumnak, hogy vezessék be a testkamerákat.

Várható-e, illetve az ország melyik régiójában lenne legnagyobb szükség rá, hogy a vidéki rendőrök is testkamerát kapjanak?

Már az idei év elején azt javasoltam, hogy az egész ország területén vezessék be az egyenruhás állomány számára. Azért kell az ország teljes területén bevezetni, mivel a támadások sem korlátozódnak Budapestre.

Milyen véleménnyel vannak a rendőr kollégák a testkamerákról, milyen visszajelzéseket adtak?

A rendőrök, különösen a közterületen szolgálatot teljesítő állomány pontosan tudja, hogy a kamera az Ő munkájukat segíti, akár életet is menthet, így akikkel egyeztettem ebben a témában mindenki támogatta.

Összességében mennyire elégedett a magyar rendőrség helyzetével, állapotával?

A rendőrök helyzete különösen a déli határszakaszon dolgozóké egyre aggasztóbb. A rendvédelmi illetményalap, ami meghatározza a fizetésüket 15 éve nem változott. A pótlékokok "adhatósága" mint kormányzati intézkedés nem oldja meg a problémákat.

Ahhoz, hogy a rendőrség létszám helyzetén érdemben javítani lehessen sürgősen az illetményalap emelésére szükség van. Ez az intézkedés nem mellesleg nagy segítség lenne a tűzoltóknak is.

Ugyanígy fontos lenne a szolgálati nyugdíjrendszert újragondolni és bevezetni. A rendőrök jogait, az intézkedési normákat a felszerelést pedig kő keményen hozzá kell igazítani a jelenleg tapasztalható rendkívül erőszakos a rendőrökkel szemben kifejezetten támadó bűnözői magatartáshoz.

Milyen egyéb technikai vagy módszertani fejlesztésre lenne szükség a rendőrségnél?

Ahhoz, hogy rend legyen hazánkban és annak határain arra van szükség hogy jó felkészült, elhivatott rendőrök megfelelő felszereléssel lássák el a szolgálatot. Az, hogy a rendőröknek megélhetési gondjaik vannak, az, hogy egyes esetekben egyfajta intézkedési félsz jellemző nem teszi eredményesebbé a munkájukat. Ezen kell változtatni.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)