Két nappal őrizetbe vétele után eladta jól menő cégét a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár

Két nappal őrizetbe vétele után eladta jól menő cégét a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár

December 4-i keltezéssel, azaz két nappal azt követően, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupció gyanújával őrizetbe vette Nagy Jánost, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, a politikus

eladta a Iustum Consulting Kft.-ben levő, 50 százaléknyi üzletrészét üzlettársának

– derül ki a Cégbírósághoz beküldött dokumentumból. Ez azért fontos, mert

a Taby-Agro Kft.-ben „szívességért” (ismeretségek révén segít 830 millió forintnyi pályázati pénz elnyerésében) júniusban ingyenesen megszerzett 5 százaléknyi üzletrészét Nagy a saját cégének, a Iustum Consultingnak adta tovább,

amely a Taby-Agro 50 millióra történt feltőkésítése után már 10 százaléknyi üzletrésszel és szavazati aránnyal rendelkezett. Lapunk számolt be arról elsőként, hogy a hatóságok ezért elrendelték a 10 százaléknyi üzletrész Nagyra eső felének zár alá vételét.

Négyszeres hasznot remélt a bilincsben elvitt Nagy és társai - Íme, a részletek

A bilincsben elvitt Nagy János helyettes államtitkár cégének Taby-Agro Kft.-ben fennálló üzletrészének felét - derül ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek a Cégbírósághoz megküldött határozatából. Mint arról lapunk múlt hét csütörtökön elsőként beszámolt, Nagy 5 százalék üzletrészt szerzett a 2020.

A cégiratok között csak egy alapítói határozat jelzi, hogy Nagy üzlettársa, Kerekes Kornél megszerezte az üzletrészt, így a Iustum Consulting a továbbiakban egyszemélyes kft.-ként fog működni. Ugyanakkor

taggyűlési jegyzőkönyv nem szerepel a december 4-i keltezésű iratok között, az üzletrészt átruházó Nagy aláírása egyetlen dokumentumon sem található meg.

A Iustum Consultingról hétfőn írtuk meg, hogy dolgozott például a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat több vállalkozásának is. Hogy pontosan mennyi önkormányzati cégnek, mettől és mennyiért dolgoztak, azt közérdekű adatigénylés keretében szeretnénk megtudni, ezt hétfőn el is küldtük Belváros-Lipótváros Önkormányzatának, válaszukra várunk. Ahogy arról ugyancsak elsőként beszámoltunk, a 2018-ban alapított Iustum Consulting első évben 79 milliós forgalom mellett 45 milliós nyereséget, majd 2019-ben 252 milliós bevétel mellett 145 milliós profitot termelt, igaz, a tulajdonosok osztalékot nem vettek ki a cégből.

Beszámoltunk arról is, hogy Nagy János tagja a Hungaroring Sport Zrt. felügyelő bizottságának is. Őt Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter nevezte ki 2019. január 14-én. A testület tagjait akkor havi 120, később havi 150 ezer forint tiszteletdíj illette meg.

A Hungaroring felügyelő bizottságában is ott ül a lecsukott helyettes államtitkár

Idén június 10-án alapították azt a Taby-Agro Kft.-t, mely miatt a Központi Nyomozó Ügyészség munkatársai szerdán elvitték Nagy Jánost, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát - derítette ki az Alfahír. Korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt vettek őrizetbe egy vezető beosztású minisztériumi tisztségviselőt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-vel szerdán.

Kedden érdeklődtünk a miniszternél, hogy mint a tulajdonosi jogok gyakorlója visszahívja-e tisztségéből a korrupció gyanújába került Nagyot. Választ nem kaptunk, de az sokatmondó, hogy a Hungaroring honlapján a felügyelő bizottsági tagok közül eltűnt Nagy János neve.

Hungaroring fb

 

Hungaroring fb

Ugyanakkor Nagy kinevezése a testületbe

határozott időre, 2022. március 14-ig szólt.

Mager Andrea miniszter asszonynál arra is rákérdeztünk, hogy egy esetleges visszahívás esetén Nagy jogosult lenne-e a határozott időből hátralevő időtartamra jutó tiszteletdíjra, és ha igen,

van-e lehetőség arra, hogy azt az összeget például méltánytalanság címén ne kaphassa meg.

Válasz azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett, és egyelőre a zrt. cégbírósági iratai között sem található a visszahívásra vagy lemondásra utaló tartalmú beadvány.