Vitézy Dávid az Alkotmánybíróságon támadta meg a főpolgármester-választás eredményét

Vitézy Dávid az Alkotmánybíróságon támadta meg a főpolgármester-választás eredményét

Mostani panaszában az LMP színeiben induló jelölt azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság nyilvánítsa alaptörvény-ellenesnek és semmisítse meg a Kúria döntését. Azt akarja, hogy megismételjék a választást.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester egyetlen valódi kihívója igen szoros eredménnyel maradt alul a június 9-i választáson. Vitézy Dávid eredetileg 324 szavazattal maradt le a jelenlegi főpolgármester mögött, aztán újraszámlálást akart. Végül 41-re csökkent a szavazatkülönbség, de az eredmény nem változott.

Láthatóan Vitézy még mindig nem fogadta el, hogy a választás megvolt, az eredmény pedig jogerős lett.

Vitézy Dávid továbbra sem képes elfogadni, hogy kevéssel ugyan, de veszített, ezért alkotmányjogi panaszt nyújtott be a június 9-ei főpolgármester-választás eredménye miatt – vette észre a Telex az Alkotmánybíróság honlapján.

Az LMP színeiben induló főpolgármester-jelölt azt a kúriai határozatot támadta meg, amely elfogadta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, így elutasította Vitézy kérelmét a főpolgármester-választás megismétlésére.

Karácsony Gergely úgy érezte volna tisztességesnek, ha megismétlik a választást, de végül elfogadta a rendkívül szűkösen neki kedvező eredményt.

Az ellenzéki főpolgármester maga kezdeményezte a fővárosi polgármesterválasztás megismétlését, mivel úgy látta, így egyértelmű eredmény születhetne, amit mindenkinek el kell fogadni.

Mostani 17 oldalas panaszában Vitézy Dávid azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság nyilvánítsa alaptörvény-ellenesnek és semmisítse meg a Kúria döntését. Mivel az Alkotmánybíróság Fidesz-közeli tagokkal van feltöltve, így számíthat a pozitív elbírálásra.

(Címlapkép: Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én. MTI/Balogh Zoltán)