Orbán Balázs szerint nem szakmai vitája, hanem személyes problémája van Matolcsynak

Orbán Balázs szerint nem szakmai vitája, hanem személyes problémája van Matolcsynak

A vita legkésőbb a jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik – így vágott vissza a kormányfő politikai igazgatója, aki próbálta elvenni az MNB-elnök kritikájának élét.

Nem szakmai vitája, hanem személyes problémája van Matolcsy Györgynek

– ezzel replikázott Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner online kiadásában csütörtökön megjelent nyilatkozatában, reagálva a jegybankelnök újabb kormánykritikus meglátásaira a magyar gazdaság helyzetéről.

Próbálják elvenni a Matolcsy-bírálat élét

A Fidesz-közeli portálon is felidézték, hogy a jegybankelnök a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen ismét kritikával illette az Orbán-kormány gazdaságpolitikai döntéseit.

Matolcsy azt mondta, Magyarország gazdaságpolitikai útvesztésben van 2021 óta, valamint teljes gazdasági fordulatot sürgetett. Matolcsy szerint még a 2010 utáni eredmények is veszélybe kerültek mostanra. Arra is kitért, szerinte

ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy nálunk lett a legnagyobb az élelmiszerinfláció, és hogy EU-s szinten miért itt tört be leginkább az inflációs sokk.

Amúgy sem számít a vita, közeleg a mandátuma vége

Orbán Balázs a kritikákra a lapnak reagálva úgy vélekedett, a Magyar Nemzeti Bank elnökének régi időre visszanyúló személyes jellegű vitája áll fenn a magyar gazdaságirányításért felelős miniszterrel, és ez szerinte feloldhatatlannak látszik. Itt nyilvánvalóan Nagy Mártonra utalt, ám itt még nem ért véget a problémaelterelő visszavágás.

Ahogy Orbán Viktor kvázi helyettese az MNB vezetője és a nemzetgazdasági miniszter viszonylatában megjegyezte:

bár az ellentét megterheli a magyar gazdaságot, a vita legkésőbb a jövő év március 3-án, a jelenlegi jegybankelnök mandátumának végével megszűnik. "Addig már guggolva is kibírjuk"

– húzta alá Orbán Balázs, aki ezután azt ismételte el, milyen céljai vannak a kormányzatnak, milyen országot szeretnének, noha 2030-ra – ez legalábbis így másfél évtized távlatából enyhén bájos. Azért azt is hozzáfűzte, reméli, hogy az új jegybankelnök majd ismét partner lesz ezen terveikben.

(Címlapkép: Orbán Viktor érkezik a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2022. szeptember 10-én. Mellette hátul Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője és elöl Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. MTI)