Orbán levélben könyörgött a diplomásoknak, hogy ne hagyják itt az országot

Orbán levélben könyörgött a diplomásoknak, hogy ne hagyják itt az országot

A kormányfő főtanácsadója úgy fogalmazott, hogy a fideszes miniszterelnök a fiatalok teljesítményét és kitartását akarta elismerni üzenetével. Ha már mással nem tudja.

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak egy miniszterelnöki köszöntőt – számolt be a Magyar Nemzet. A kormánylap idézi Orbánt: „bízom benne, hogy a tanulmányai során szerzett tudását hazánk szolgálatába állítva részt vállal majd közös jövőnk alakításában”.

Ezzel a kis levéllel, jókívánságokkal a miniszterelnök a figyelem gesztusát kívánta megadni a friss diplomás fiataloknak, merthogy ők azok, akik igazából a friss, kiművelt, magasan képzett, versenyképes erőt képviselik Magyarországon

– magyarázta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, aki azzal példálózott, hogy idén több mint 55 ezer diplomás került ki a magyar felsőoktatási intézményekből.

Orbán főtanácsadója arról már nem beszélt, hogy sokan diplomásként is kénytelenek szembesülni a dolgozói szegénységgel, ugyanis úgy sem tudnak megélni, ha teljes munkaidős állásuk van. A kormányfői levél kapcsán az sem került említésre, hogy a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája és munkaerőpiaci intézkedései nem támogatják a nagy hozzáadott értékű tevékenységek elterjedését, helyette akkumulátorgyárakkal és összeszerelő-üzemekkel szórják tele hazánkat.

Orbánék szerint az egyetemek magánkézbe játszása jót tett

Nyitrai Zsolt úgy látja, hogy hasznos volt az „egyetemi modellválltás”, mivel ezzel közelebb hozták egymáshoz a felsőoktatást és a gazdaságot, segítik a frissdiplomások elhelyezkedését a munkaerőpiacon, és folyamatosan emelik a felsőoktatás színvonalát. Azt nem magyarázta meg, hogy miért ne lehetne ezt megtenni úgy, hogy az egyetemek állami tulajdonban maradnak, és hogy felsőoktatási intézmények kijátszása fideszes kuratóriumok kezébe milyen módon javított a helyzeten.

(Címlapkép: Orbán Viktor aláírja a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)