Gyöngyösi Márton: Orbán szavai kapcsán felmerül a hatalommal való visszaélés és a zsarolás büntetőjogi tényállása

Gyöngyösi Márton: Orbán szavai kapcsán felmerül a hatalommal való visszaélés és a zsarolás büntetőjogi tényállása

A miniszterelnök arra presszionálta a Spar vezetőjét, hogy a cég 30 százalékos tulajdonrészét adja át egyik rokonának. A Jobbik-Konzervatívok elnöke szerint ez pontosan olyan ügy, ami az Integritás Hatóságra tartozna.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke az úgynevezett „Integritás Hatóság” (IH) előtt tartott sajtótájékoztatót pénteken azzal kapcsolatban, hogy „Orbán Viktor a Spar kiskereskedelmi hálózat vezetőjét próbálta meg presszionálni annak érdekében, hogy a Sparnak a 30 százalékos tulajdonrészesedését átadja a miniszterelnök egyik rokonának, bizonyára a vejének. Ezzel kapcsolatban Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője már feljelentést tett.

Hans Reisch, a Spar Ausztria vezetője nyilatkozott is a szerinte zsarolásnak minősülő esetről több osztrák lapnak nevén nevezve Orbán Viktort, és elmondta, a magyar miniszterelnök „zaklatása” miatt helyezték át a cég vagyonának egy részét Svájcba.

Felmerül a gyanú, hogy a magyar kormányzat, amikor különböző külföldi érdekeltségekre, különböző vállalkozásokra különadókat vet ki, akkor ez egy bizonyos zsarolás, egy bizonyos presszionálása gazdasági szereplőknek

– jelentette ki Gyöngyösi Márton.

A pártelnök hozzátette: Ez annak érdekében történik, hogy ha a külföldi tulajdonosok szép szóra nem adják, akkor a kormányzat erővel vehesse el a cégeiket, amiket aztán valamely NER-es rokon vagy barát kezébe játszhatnak át.

Egy biztonsági őr zavarta meg az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóját.

A jobbikos politikus emlékeztetett: éppen ezért tett feljelentést az Európai Bizottságnál, valamint az Európai Unió a költségvetési bizottságánál. Utóbbi a 2023 júniusában kiadott éves országjelentésében leírta, hogy „Magyarországon a külföldi érdekeltségű cégeket, vállalkozásokat módszeresen vegzálja a kormányzat”.

Magyarországon oligarchák próbálják meg kisajátítani a külföldi befektetéseknek, a külföldi vállalkozásoknak

– emelte ki Gyöngyösi Márton. Hozzátette: a részesedéseit, és sajnos erre van is precedens, mégpedig az Auchan példája.

A francia kézben lévő Auchan magyarországi ágának 47 százalékos tulajdonrészét, azaz csaknem a többségi részesedést szerezte meg Jellinek Dániel, az Indotek tulajdonosa.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke emlékeztetett:

Arról a Jellinek Dánielről beszélünk, aki Tiborcz Istvánnak a kifutója, ügyintézője, és aki már például rátette a kezét a híres-neves Gellért Szállóra, ami pár hónappal később, Tiborcz Istvánnak a portfóliójában landolt.

Szerinte különböző szereplőknek, oligarcháknak a közbeiktatásával, Orbán Viktor rokonságába, rokonságának a kezébe, barátainak a kezébe kerülnek nagy, komoly részesedések, nagy, komoly tulajdonok

Gyöngyösi Márton úgy véli, Lázár János csütörtöki kirohanása is azt a gyanút erősíti, hogy itt valóban elképesztő nyomás helyeződik a kormányzat részéről a különböző gazdasági szereplőkre. A fideszes miniszter ugyanis nem cáfolta a Spar tulajdonosa által elmondottakat, hanem „rálicitált Orbán Viktorra, és még nagyobb nyomást helyezett a Sparra és kilátásba helyezett bizonyos szankciókat, és bizonyos kormányzati bosszút lebegtetett”.

A Spar megzsarolásának ügyében szeretett volna bejelentést tenni az ellenzéki politikus, de a biztonsági őrök nem engedték be az Integritás Hatósághoz.

Ebből Gyöngyösi Márton szerint bebizonyosodott, hogy a névleg a korrupciós visszaszorítása érdekében létrehozott szervezet valójában egy fideszes sóhivatal, melynek egyetlen célja, hogy Orbánék így úszhatták meg, hogy be kelljen lépni az Európai Ügyészségbe.

A jobbikos EP-képviselő úgy véli, pont a hivatal profiljába illene az ügy, mivel „az Orbán Viktortól elhangzott mondatok kapcsán felmerülhet a hivatali hatalommal való visszaélés, a zsarolás, a vesztegetés vagy a befolyásnak a vásárlásának a büntetőjogi tényállása”.

(Címlapkép: Gyöngyösi Márton - Alfahír)