Sokkal több ázsiai vendégmunkást hoztak be Magyarországra, mint amennyiről a KSH jelentett

Sokkal több ázsiai vendégmunkást hoztak be Magyarországra, mint amennyiről a KSH jelentett

Kétszer annyi vietnámi és háromszor annyi filippínó vendégmunkás van hazánkban, mint amennyit a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi számai mutatnak. Egy az állami KSH-nál sokkal pontosabban mérő szervezet adta ki a valós adatokat.

A valóságban több tízezer fővel több külföldi vendégmunkás lehet hazánkban, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) állít – számolt be a Világgazdaság. A KSH a napokban közzétett Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványát, amelyből az látszik, hogy 2023-ban 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett a Magyarországon dolgozó idegenek száma, mivel a harmadik világbeli vendégmunkások tömegei áramlottak hozzánk. A KSH adatai azonban elmaradnak egy jobb módszertannal, így sokkal pontosabban mérő szervezet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat számai mögött. Utóbbi a kiadott munkavállalási engedélyek alapján közli az adatokat, ami közelebb áll a valósághoz.

Tavaly 47 163 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívülről érkezett vendégmunkásoknak.

– derül ki az NFSZ adataiból. A legnagyobb számban vietnámiak érkeztek hazánkba, nekik 6501 engedélyt adtak ki, indiai vendégmunkások is nagy számban érkeztek, összesen 4493 fő. Ezen kívül 3679 török, 3006 koreai és 2703 filippínó jött Magyarországra 2023-ban. Mivel foylamatosan érkeznek a vendégmunkások, érdemes megnézni a jelenlegi összlétszámukat.

2023 végén Magyarországon 16 964 vietnámi, 11 210 Fülöp-szigeteki tartózkodott, összesen pedig 87 661 munkavállalási engedély volt harmadik világbeli vendégmunkásoknak.

Egy évvel korábban még "csak" 6699 vietnáminak és 3327 Fülöp-szigetekinek volt érvényes munkavállalási engedélye december 31-én, tehát számuk két és félszeresére nőtt mindössze egy év alatt. Azonban nem minden külföldi számára kell munkavállalási engedélyt kérni, a vendégmunkásoknak van egy olyan csoportja, akik nem engedélykötelesek, foglalkoztatásuk csupán bejelentési kötelezettséggel jár. Az ő számuk tavaly 22 917 fővel nőtt, köztük a filippínók voltak legtöbben, pontosan 9662 fő.

A Fidesz-kormány államtitkára korábban már bevallotta: Magyarországon 120 ezer vendégmunkás van!

Czomba Sándor elmondta, hogy mintegy 40 ezer ukrán, 16 ezer vietnámi, több mint 10 ezer filippínó, valamint összesen 10 ezer körüli számban indiaiak, mongolok vannak jelen hazánkban. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy „továbbra is szigorú szabályok vonatkoznak a vendégmunkások alkalmazására”, például a nemzetgazdasági miniszter által évente meghatározott kvóta. Tavaly 65 ezer új vendégmunkás behozatalára adott engedélyt a Fidesz-kormány, de végül "csak" 40 ezer körüli engedélyt adtak ki.

A VG szerint fontos megjegyezni, hogy a kvóta egy bizonyos évre vonatkozik, tehát az érvényben lévő munkavállalási engedélyek száma ennél mindig magasabb lesz, és egy vendégmunkás általában legalább két évig marad.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)