Stoltenberg: Elérhető közelségbe került a svédek NATO-tagsága

Stoltenberg: Elérhető közelségbe került a svédek NATO-tagsága

Elhárult minden akadály a svéd NATO-tagság ratifikálása elől a katonai szövetség főtitkára szerint.

Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, lehetséges, hogy pozitív döntés születik a skandináv ország csatlakozásáról a szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján - mondta a NATO-főtitkár Brüsszelben azt követően, hogy a török, a svéd és a finn külügyminiszter erre vonatkozó megbeszéléseket folytatott a szövetség székházában csütörtökön.

Ahogy azt Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján kijelentette:

ideje, hogy Svédország csatlakozzon a katonai szövetséghez, a csatlakozás a szövetséget erősíteni, a tagországok biztonságát növelni fogja.

Stockholm fontos lépéséket tett Törökország kéréseinek teljesítésére, egyebek kellett módosította alkotmányát, visszavonta a törökországi fegyverkivitelre vonatkozó korlátozásokat és megerősítette terroristaellenes szabályozását - közölte az MTI beszámolója szerint a NATO főtitkára.

Elhárult minden akadály a svéd NATO-tagság ratifikálása elől

- jelentette ki.

"A svéd NATO-csatlakozás minden szövetséges biztonsági érdeke, ezért a bővítés ezen fejezetét amilyen gyorsan csak lehet, le kell zárni" - fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: a késlekedés csak azok számára hoz hasznot, akik a NATO egységének megbontásán munkálkodnak. Ezek között a főtitkár Oroszországot és a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) említette.

Bejelentette, hogy a kedden és szerdán tartandó vilniusi csúcstalálkozót megelőzően hétfőn megbeszélésre hívja a török és svéd vezetőket. "Az a fontos, hogy a jövő héten eredményt érjünk el a svéd csatlakozás ügyében" - tette hozzá a védelmi szövetség főtitkára.

Tobias Billström svéd külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a jövő héten Ankara jóváhagyja országa NATO-csatlakozását.

"Reménykedünk és pozitív döntést várunk a jövő héten, de hangsúlyozni szeretném, hogy ez Törökországon múlik" - fogalmazott a svéd külügyi tárcavezető.

Nem mellesleg a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását hosszú ideje halogató magyar kormány is úgy tűnik, felhagy azzal, hogy továbbra is gátolja a folyamatot. A mai kormányinfón ugyanis Gulyás Gergely kijelentette, hogy Magyarország már nem fogja blokkolni Svédország NATO-ba történő felvételét.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a török, a svéd és a finn külügyminiszterrel Svédország NATO-tagságáról folytatott megbeszéléseket követően a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. július 6-án. MTI/EPA/Olivier Matthys)