Szavakban kiállt Ukrajna függetlenségéért az oroszbarát Szijjártó Péter

Szavakban kiállt Ukrajna függetlenségéért az oroszbarát Szijjártó Péter

Több év szünet után ukrán kollégájával találkozott Ungváron az Orbán-kormány külügyminisztere. A protokollnak megfelelően baráti nyilatkozatokat tett, ám konkrétumokkal nem tudta őket megalapozni.

Az ismeretlen eredetű halálos fenyegetés és Bayer Zsolt intelmei ellenére Szijjártó Péter fideszes külügyminiszter mégiscsak Ukrajnába merészkedett. Ehhez vitt magával egy kisebb TEK-es hadsereget is.

Az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta ez volt az első magyar-ukrán kétoldalú, külügyminiszteri találkozó. Szijjártót Ungváron fogadta ukrán kollégája.

Az egyébként meglehetősen oroszbarát magyar külügyminiszter a találkozó alkalmából meglepő kijelentést tett:

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Csak legközelebb nehogy a szőnyeg szélére állítsák ezért Moszkvában.

A szép szavak ellenére a konkrétumok terén már nem állt ki annyira Ukrajna mellett. Az ukránok honvédő és függetlenségi háborúja nyilvánvalóan a nyugat (ideértve még Magyarországot is) anyagi és katonai támogatásaitól függ. A következő négy évre tervbe vett 50 milliárd eurós EU-s támogatást megvétózta az Orbán-kormány, de Szijjártó úgy véli, ez a kérdés nem Ukrajna és Magyarország között fog eldőlni: „Brüsszelben történik majd meg ennek megvitatása” – hárított a fideszes külügyminiszter, aki hozzátette: „Magyarország felajánlja minden kapacitását arra, hogy Ukrajna újra békében élhessen” – csak azt nem mondta, hogy valójában nem.

Orbán külügyére az ukrán EU-s tagság kapcsán is Brüsszelre mutogatott.

„Sok vitánk van abban Brüsszelben, hogy miként nézzen ki az EU a jövőben. Ezeket a vitákat meg kell vívnunk, hogy megalapozott döntést hozhassunk” – mondta kitérően. Elvi szinten sem foglalt állást.

A magyar kormány az elmúlt két évben és a jelenlegi tárgyalásokon is tiszteletben tartja Ukrajna integritását és képviseli ezt a szempontot – állította meglehetősen hiteltelenül.

Tucatnyi TEK-es kíséretével mert csak Ukrajnába menni Orbán oroszbarát külügyminisztere.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után Ungváron 2024. január 29-én. MTI/Nemes János)