Brenner Koloman: Szégyen és gyalázat, hogy fideszes kuratóriumokra bízták a magyar egyetemeket

Brenner Koloman: Szégyen és gyalázat, hogy fideszes kuratóriumokra bízták a magyar egyetemeket

A határidő lassan lejár, ami azt jelenti, hogy évi 20-25 ezer egyetemi hallgató külföldi ösztöndíja és több száz millió EU-s kutatási pénz veszhet oda a kormány csökönyössége miatt. A Jobbik-Konzervatívok lépéseket követel.

A Jobbik-Konzervatívok egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte az Erasmus-ügy kapcsán. Erről tartott kedden sajtótájékoztatót Brenner Koloman a párt frakcióvezető-helyettese.

Ez azért fontos, hogy szeptembertől a magyar egyetemi világ részesülhessen az európai uniós forrásokból, tehát a magyar egyetemisták az Erasmus-ösztöndíjból, illetve az oktató, kutató kollegák pedig az európai uniós Horizon-forrásokból.

– tért rá a lényegre Brenner Koloman.

Az ellenzéki politikus rámutatott: néhány nappal ezelőtt az Európai Unió Bizottságának szóvivője egyértelműen leszögezte, hogy ugyan egyértelműen elmondták a fideszes egypárti túlhatalomnak, hogy milyen lépéseket várnak el annak feltételéül, hogy ezek a programok felszabaduljanak az úgynevezett modellválltott egyetemek számára is, viszont egyelőre semmilyen előrelépés nincs.

Kiemelte: július folyamán a pénzügyi kötelezettségvállalásokat már alá kellene írni ahhoz, hogy azok az egyetemisták, akik most július 26-án a ponthúzás után felvételt nyernek, ők is részesülhessenek az Erasmus-ösztöndíjból.

"Súlyos eurószázmillókról beszélünk itt, amelyek járnak a magyar egyetemi világnak."

A konzervatív politikus hangsúlyozta: nagyon nagy a tét. Majd adatokat is hozott: "néhány évvel ezelőtt egy átlagos évben minden tizedik egyetemista volt külföldön Erasmus-ösztöndíjjal, nagyságrendileg 25 ezer egyetemistáról beszélünk. Ha csak az elmúlt hét éves európai uniós költségvetési ciklus Horizon-forrásaira gondolunk, itt 1100 kutatási projektet támogatott az Európai Unió összesen 370 millió euró értékben."

Brenner Koloman rámutatott: egyetlen olyan európai uniós intézmény van hazánkban, amely valóban összeurópai szinten is jelentős. Ez az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, ami ugye a kutatással foglalkozik.

Szégyen és gyalázat, hogy Orbán és a Fidesz egy hirtelen kézmozdulattal fideszes kézivezérlésű kuratóriumok irányításába adta huszonegy magyar egyetem sorsát.

A Corvinus Egyetemnél nem csak azt láthatjuk, hogy sérül az egyetemi autonómia és az akadémiai szabadság, hanem ott volt a nyelvvizsgakorrupció esete is.

A Jobbik-Konzervatívok ezért is javasolta már hosszú hónapokkal ezelőtt, hogy azonnal kezdjék meg a tárgyalásokat, és minél hamarabb állítsák vissza az állami fenntartást, hogy végre megkaphassák a magyar egyetemisták és a magyar kutatók, oktatók a nekik járó európai uniós forrásokat.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)