Jobbik: Szijjártó Péter nem tudott megnyugtató válaszokat adni a migránsmunkás-kérdésre

Jobbik: Szijjártó Péter nem tudott megnyugtató válaszokat adni a migránsmunkás-kérdésre

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz-KDNP iparszerűen hozza be hazánkba az ázsiai migránsmunkásokat, ráadásul adófizetői pénzekből épített munkásszállókban szállásolják el őket, valamint milliárdos támogatásokat adnak az őket alkalmazó multicégeknek.

Kedden tartották Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatását az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában. A meghallgatáson felmerült a kérdés, hogy tulajdonképpen mit akar a kormány: a munkakeresők foglalkoztatásával, vagy Ázsiából behozott vendégmunkásokkal akarják megoldani a munkaerőhiányt. A bizottsági ülés után Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke tartott sajtótájékoztatót. Elmondta:

Azt látjuk, hogy az ázsiai migránsmunkások gördülékenyen jönnek be az országba, de a magyarok kevesebb támogatást kapnak.

Rámutatott: Ha egy magyar ingyenes átképzési programban részesülhetne, elképzelhető, hogy be tudná tölteni azokat az álláshelyeket, ahova a Fidesz-KDNP iparszerűen hozza az ázsiai migránsmunkásokat.

A Jobbik alelnöke többször hangsúlyozta, hogy csakis a magyar munkavállalók támogatása lehet a megoldás a munkaerőhiányra.

Szerinte még inkább irritáló a lakhatás kérdése, hiszen miközben a magyar adófizetők pénzéből munkásszálló építési programot finanszíroz a kormány, ezeket egyre nagyobb hányadban távol-keleti vendégmunkásokkal töltik fel. Eközben ha egy magyar ember dolgozik ugyanilyen munkakörben, neki nem fizetik ezek a multi cégek a lakhatását és az étkeztetését, csak kap egy szerény fizetést, és abból mindent önmagának kell megoldania – tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Ez olyan, mintha az ázsiai migránsmunkás egyfajta a magyar adófizetők pénzéből támogatott lakhatási cafetériát kapna. A magyar pedig nem kapja meg ugyanezt.

A Jobbik-Konzervatívok éppen ezért szeretné ezt a rendszert felülvizsgáltatni, és leállíttatni azokat a munkásszálló-építéseket, amik most már kizárólag, vagy nagyon nagy mértékben harmadik világ beli vendégmunkások boldogulását szolgálják. A vissza nem térítendő támogatásokat a Magyarországon terjeszkedő multicégek szintén a magyar adófizetők pénzéből kapják, jellemzően olyan munkahelyek létrehozásáért, amit aztán ázsiai migránsmunkásokkal töltenek fel – mutatott rá Z. Kárpát Dániel.

Z. Kárpát Dániel számonkérte a külügyminisztert, de a kormány álláspontját nem sikerült megtudnia.

Az ellenzéki párt a Magyar Kvóta névű javaslatával szeretné megoldani a helyzetet: Ennek lényege, hogy csak és kizárólag olyan cég részesülhessen állami támogatásból Magyarországon, amely vállalja, hogy 90 százalékban az EGT belüli, tipikusan magyar munkavállalókat foglalkoztat. Ezt a „nemzeti minimumot” teszik le a parlament asztalára.

Bár a mai meghallgatáson nem sikerült kicsikarni a Fidesz-kormány álláspontját – tette hozzá a jobbikos politikus –, az elkövetkezendő hetekben megmutatják az országnak, hogy valójában ki van a magyar munkavállalók oldalán, ki védi az érdekeiket.

Az is ki fog derülni, hogy ki látja a munkaerőhiány megoldását az ázsiai migránsmunkások tömeges betelepítésében, és ki szemléli passzívan a magyarok kivándorlását.

Z. Kárpát Dániel leszögezte: a Jobbik minden esetben a szülőföldön való boldogulásra és a a magyar munkavállalók kiemelt érdekvédelmére helyezik a hangsúlyt, és ehhez tartják magukat hosszú távon is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután elszabadult a Gazdasági Bizottság meghallgatásáról.

(Fotók: Béli Balázs/Alfahír)