Valószínűleg Ukrajna elleni hergelés lesz a legújabb, fideszes nemzeti konzultáció fő témája

Valószínűleg Ukrajna elleni hergelés lesz a legújabb, fideszes nemzeti konzultáció fő témája

Orbán Viktor megint tesz egy nagy szolgálatot Vlagyimir Putyinnak, amikor Ukrajna EU-s csatlakozása ellen hangolja a magyar közvéleményt a nemzetinek nevezett propagandakampány manipulatív kérdéseivel.

Menczer Tamás, az Orbán-kormány államtitkára kapta a megtisztelő feladatot, hogy ő harangozhassa be, miről fog szólni a Fidesz 13 éves uralkodásának tizenharmadik nemzeti konzultációja. Az Menczer kedvcsinálója alapján valószínűleg Ukrajnát szapuló hazug kérdésekkel lesz tele.

Ön szerint Ukrajnának helye van az Európai Unióban? A hamarosan induló nemzeti konzultáció során mondja el véleményét!

A fideszes államtitkár ezen mondatai után egy jó kormánypárti szavazó már egyértelműen tudja, hogy a helyes válasz az, hogy nincs. És a kiképzés csak most kezdődik. Várhatóan napokon belül tele lesz minden magyar falu és város a rogáni propaganda hírhedt, kék plakátjaival, a közpénz meg persze ömleni fog a NER-haver Balásy Gyula cégéhez. A Magyar Nemzetben, a Metropolban és az összes megyei lapban pedig egész oldalas hirdetések jelennek meg a témában, amit természetesen szintén mi, adófizetők állunk.

Természetes, hogy Ukrajna az Európai Unióhoz való csatlakozása vita tárgyát kell, hogy képezze, de már most látszik, hogy a kormány megint csak Putyin érdekeit szolgálja, amikor Ukrajna ellen uszít.

Ez már Menczer szavaiból is kiderül: „Ukrajnában jelenleg háború van, tehát ha az országot felvennék az Európai Unióba, akkor a háborút behoznák a közösségbe, és az uniós források jelentős része is Ukrajnához kerülne.” A nyilvánvalóan központi utasításra beszélő, az előre megírt szöveget csak a kamerába mondó, önálló véleménnyel nem rendelkező államtitkár azt sugallja, mintha az EU-s tagság valamiféle katonai kötelezettséget jelentene, és mintha Ukrajna felvétele már a közeljövőben, a jelenlegi háborús állapotok idején megvalósulhatna. Az igazság az, hogy a Putyin által lerohant ország EU-s tagsága semmiféle háborús kötelezettséget nem róna az Unió tagjaira, illetve minden vállalásról közösen dönthetnének az országok, így Orbán Viktor szokásához híven élhetne a vétójog teremtette zsarolási lehetőségével.

Az EU-s pénzek nem azért nem jönnek Magyarországra, mert Ukrajna kapja őket, hanem mert Orbánék ellopták a korábbi uniós források jó részét.

A konzultáció által hangsúlyozott másik tétel, miszerint Ukrajna a Magyarországnak szánt pénzeket kapná meg, megintcsak fals. A magyaroknak (nem a kormánynak! - a szerk.) járó EU-s pénzek már rég megérkeztek volna, ha az uniós döntéshozók nem azt látnák, hogy az Orbán-kormány NER-es cégeken, strómanokon és oligarchákon keresztül kijátszotta azokat saját magának, illetve nemhogy javulna a helyzet, de folyamatosan épül le a már tetszhalott állapotban leledző jogállamiság Magyarországon.

Egy valóban legitim problémát is felvetett a Fidesz-kormány államtitkára: „Ukrajnában elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség már meglévő, úgynevezett szerzett jogait, és ezeket a jogokat a mai napig nem adták vissza.”

Erre sem megoldás, ha az oroszok által megtámadott szomszédunkkal szemben az agresszor szekerét toljuk. Ukrajna kiszolgáltatott helyzetbe került Putyin háborúja miatt. Ezt okos diplomáciával ki lehetne használni arra, hogy a magyar kormány jó tárgyalási pozícióból elérje, hogy az ukránok javítsanak az ott élő magyarok helyzetén. De nem: Orbán nem diplomata, nem viselkedik államférfi módjára, csak a hazai szavazóközönségnek kommunikál, illetve Putyin narratíváját támogatja, amikor egy sértődött kamaszhoz méltó hangnemben hergel Ukrajna ellen.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)