Újabb felesleges nemzeti konzultációval fárasztaná a Fidesz-kormány politikáját nyögő magyarokat Orbán

Újabb felesleges nemzeti konzultációval fárasztaná a Fidesz-kormány politikáját nyögő magyarokat Orbán

A miniszterelnök nem árulta el, mik lesznek a kérdések, azt viszont leszögezte, hogy továbbra is szoros együttműködésben marad Kínával, ami feltehetőleg újabb akkumulátorgyárakat jelent.

Orbán Viktor most pénteken, az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója idején az MTVA brüsszeli irodájában tartott prédikációt a népnek.

A miniszterelnök újabb nemzeti konzultációval „erősítené meg az egységet a választók és az ország politikai vezetése között”. Szerinte a rendszeresen (és ellenőrizhetetlenül - a szerk.) beérkező milliós válaszszám „létrehoz egy nagy támogatottságot a kormány mögött, és akkor a kormány magabiztosan és kellő erőpozícióból tárgyalhat Brüsszelben, akkor is, ha orkánszerű ellenszélben kell ezt tennie”. Valójában arról van szó, hogy

A kormánynak kész terve van, és a nemzeti konzultációra mutogatva akarja azt bármi áron is keresztülverni.

Azt, hogy pontosan milyen kérdések lesznek, tehát mire készülnek, Orbán Viktor egyelőre nem árulta el.

„Brüsszelről” beszélve a kormányfő már most elkezdett megalapozni a jövő évi Európai Parlamenti választások kampányának. Szerinte az Európai Uniónak most olyan vezetői vannak, akik nem tudják kezelni a „megváltozott” ukrajnai helyzetet és a migrációt. Azt nem említette, hogy a migránsok megállításában a Fidesz-kormány sem jeleskedik, sőt arra készülnek, hogy Magyarországra telepítsenek több százezer harmadik világbeli vendégmunkást.

Az ukrajnai orosz háborúról Orbán Viktor úgy vélekedik, hogy nem jött össze az EU terve, miszerint az ukránok támogatásával lehet megállítani az oroszokat. Szerinte ezt ideje lenne feladni. Béke kell nyilván, de azt nem mondta meg, hogy hogyan.

Világos, hogy az ukránok a fronton nem fognak nyerni, az oroszok a fronton nem fognak veszíteni, és szó sincs arról, hogy az orosz elnök megbukna.

– jó kérdés, hogy Putyin barátjakéntmiért használta az egyes szám első személyt...

Költségvetés témában az EU szemében kereste a szálkát Orbán Viktor, ahelyett, hogy a saját háza táján sepregetne. Keményen megmondta a Kossuth rádiós A szokásos keménykedő hangnemben így fogalmazott: „vissza is dobtuk, hogy a bizottság jöjjön elő egy komolyabb javaslattal, de nagy csata volt”.

Orbán Viktor leszögezte: továbbra is az „akkumulátor nagyhatalom” álmát dédelgeti.

Ha azt akarjuk, hogy Magyarország a zöld energia előnyét kihasználja, és az energia tekintetében független legyen másoktól, akkor a kínai cégekkel és technológiával kell együttműködnie — jelentette ki. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy kinek lesz a képessége a megtermelt zöld energiát eltárolására – vagyis akkumulátorgyárakat akar.

Magyarországnak még a régi időkből megörökölt, kitüntetetten jó kapcsolata van Kínával, amit nem érdemes "elkótyavetyélni".

A kormány által megbügykölt családtámogatási rendszerrel kapcsolatban Orbán elmondta, hogy a csok plusz bevezetésével a gyermeket vállaló családok komoly segítséget kapnak az önálló otthon megteremtéséhez. Azt nem tette hozzá, hogy ezzel megint csak a 1,5-5 millió forintos önrészt előteremteni képes családok tudnak élni. Nem tűnik soknak, de Magyarországon a családok többsége számára még egy albérleti kaució összespórolása is megterhelő.

(Címlapkép: Orbán Viktor interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. október 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)