Z. Kárpát Dániel: Magyarországon nem a multik érdeke, hanem a magyar munkavállaló kellene, hogy az első legyen

Z. Kárpát Dániel: Magyarországon nem a multik érdeke, hanem a magyar munkavállaló kellene, hogy az első legyen

A kormány óriási támogatásokkal csábít hazánkba idegen óriáscégeket, akik aztán alacsony béren foglalkoztatják a magyarokat és sokszor külföldről hoznak be vendégmunkásokat. A Jobbik-Konzervatívok szerint ez nem járható út.

Látjuk, hogy Magyarországon a kormány beszállt egy nemzetközi versenybe, ami az akkumulátorgyárak és a különböző kiszolgálóegységek idetelepítését illeti – nyilatkozta az Alfahírnek Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője. Szerintük több szempontból sem jó út, ha a kormány kizárólagosan erre építi Magyarország jövőjét.

Egyrészt rengeteg vissza nem térítendő támogatást kapnak ezek a multi cégek. Mi ezeket a támogatásokat a magyar cégek felé irányítanánk. Másrészt elképesztő vendégmunkás-importtal járnak.

– magyarázta a jobbikos politikus.

Z. Kárpát Dániel itt utalt arra a hírre, hogy Kelet-Ázsiában már tévében, újságokban toboroznak vendégmunkásokat Magyarországra. Hozzátette: ez a magyar átlagnál jóval alacsonyabb bérszínvonal megjelölése mellett történik, ami még jobban letöri a magyar bérszínvonalat.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa hangsúlyozta:

Sem a tömeges vendégmunkás-importot, sem a magyar gazdaság egyarcúvá tételét nem lehet támogatni, hiszen a magyar munkaerő sokkal többre hivatott.

Ha megvizsgáljuk az akkumulátorgyárakat, akkor itt jellemzően három műszakban, általános iskolai végzettséggel dolgoznak, tehát sajnálatos módon nem a szoftvert tervezik Magyarországon, hanem az akkumulátort gyártják – magyarázta Z. Kárpát Dániel. Az ellenzéki párt ehelyett nagy hozzáadott értékű, és a magyar tehetséget, szorgalmat jobban támogató munkaköröket szeretnének látni. Azonban ilyen irányú törekvést a kormány részéről nem látnak.

Az Orbán-kormány 100 milliárdokat költ olyan cégekre, akik nem hajlandóak rendesen megfizetni a magyar munkavállalókat.

Z. Kárpát Dániel szerint a kormány egyoldalúan kedvezményben részesíti ezeket az amúgy is minősítetten veszélyes technológiával dolgozó cégeket, amikor százmilliárdos támogatásokat ad nekik, miközben a magyar vállalkozások nem kapják meg ugyanezt.

Hozzátette: ha egy helyi közösség népszavazással úgy döntene, hogy a területe, városa határaitól legalább 5 kilométer távolságban, a biztonsági előírások betartása mellett szeretne ilyen üzemet, mi zsigerileg nem utasítanának el egy ilyen beruházási szándékot, de az történjen a közteherviselés alapján, a megfelelő adófizetés mellett, normális béreket biztosítva a magyar munkavállalók számára, és a környezeti és biztonsági szempontok, előírások maximális betartása mellett.

Meg lehetne követelni egy olyan feltételrendszert, amelynek betartása mellett adott esetben még ilyen gyárak is megtalálhatnák a számításukat, de erre irányuló szándékot én nem látok.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: Magyarországon a magyar munkavállaló kellene, hogy az első legyen, és a Jobbik-Konzervatívok közössége mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt el is érjék a közeljövőben.

(Címlapkép: Z. Kárpát Dániel/facebook)